Organizacja bankietów wymaga dużej odpowiedzialności. Istotną kwestią tego typu imprez jest lista gości. Nie wypada pominąć nikogo istotnego ani znaczącego w danej dziedzinie. Bankiety najczęściej odbywają się po wykładach, ważnych konferencjach czy rozdaniach nagród. Wtedy firma ma za obowiązek zainwestowanie w zespół muzyczny, który umila gościom wieczór. Bankiety cechują się tym, że zazwyczaj dla gości przygotowywane są odpowiednie małe prezenty związane z charakterem spotkania. Prezenty takie organizatorzy umieszczają na krzesłach zaproszonych gości. Zazwyczaj na stołach (kilkuosobowych) ustawione są specjalne karteczki z wyznaczonym dla każdego miejscem. Zazwyczaj pozostaje tajemnicą, jak firma organizująca planuje rozmieszczenie osób. Wiadomo jednak, iż czasem ze świadomym założeniem usadawiają obok siebie gości nie darzących się szczególną sympatią. W takiej sytuacji fotografowie mają nie lada gratkę, ponieważ na następny dzień takie zdjęcia rozchodzą się do gazet bardzo szybko. Organizatorzy mają zaś zapewniony PR i sukces imprezy, przynajmniej medialny. Ważną częścią bankietów jest poczęstunek. Zazwyczaj jest on w formie szwedzkiego stołu. Goście trzymają w rękach talerze, przechadzają się po sali, szukając przysmaków, które najbardziej lubią. Z reguły jest to szeroki rodzaj potraw. Do wyboru jest ciepłe jedzenie przechowywane w pojemnikach cały wieczór trzymających ciepło jak i zimne przystawki. Ważnym aspektem są również kelnerzy, lawirujący wśród gości z tackami, na których noszą lampki szampana. Na takich bankietach drink bar jest darmowy, a zatem goście mają do wyboru szeroki asortyment alkoholi. Na osłodę wieczoru goście mają przyjemność skosztować przeróżne wyroby cukiernicze. Takie wyroby prosto z cukierni zamawia się nie tylko na bankiety, ale także z okazji urodzin oraz różnych przyjęć. Powszechne są również torty, które cukiernik chętnie przyozdobi i umieści na nich odpowiedni napis wedle naszych największych życzeń.