Organizacja bankietów okraszona jest sporą odpowiedzialnością. Ważną kwestią tego typu imprez jest lista gości. Nie należy pominąć nikogo popularnego ani znaczącego w danej branży. Bankiety najczęściej mają miejsce po wykładach, ważnych konferencjach czy rozdaniach nagród. Wówczas firma ma za obowiązek zainwestowanie w zespół muzyczny, który umila gościom wieczór. Tego typu imprezy cechują się tym, że często dla gości przygotowywane są odpowiednie małe prezenty oddające charakter spotkania. Podarunki takie znajdują się na krzesłach zaproszonych gości. Na stołach zwykle (kilkuosobowych) znajdują się specjalne wizytówki z nazwiskami osób zaproszonych. Zazwyczaj jest tajemnicą, jak organizator planuje rozmieszczenie gości. Wiadomo jednak, iż czasem z premedytacją rozmieszczają obok siebie gości nie darzących się szczególną sympatią. Wówczas paparazzi mają nie lada gratkę, ponieważ na następny dzień takie zdjęcia rozchodzą się do gazet bardzo szybko. Organizatorzy mają zaś zapewniony PR i sukces imprezy, przynajmniej od strony medialnej. Istotną kwestią bankietów jest poczęstunek. Zwykle jest to forma szwedzkiego stołu. Goście trzymają w rękach talerze, przechadzają się po sali, polując na przysmaki, które najbardziej lubią. Wybór z reguły jest spory. Jest to ciepłe jedzenie , podgrzewane cały wieczór jak i zimne przystawki. Istotnym elementem są również kelnerzy, lawirujący wśród gości z tackami, na których znajdują się lampki szampana. Na takich bankietach drink bar jest darmowy, w związku z czym goście mają do wyboru szeroki asortyment alkoholi. Na osłodę wieczoru goście mają przyjemność skosztować przeróżne wyroby cukiernicze. Zamawiane są one prosto z cukierni nie tylko na bankiety, ale także z okazji urodzin oraz różnych przyjęć. Powszechne są także torty, które cukiernik może przyozdobić i opisać wedle naszych największych życzeń.