Organizacja bankietów okraszona jest sporą odpowiedzialnością. Bardzo ważną kwestią imprez tego rodzaju jest lista gości. Nie wypada pominąć nikogo popularnego ani ważnego w danej branży. Bankiety najczęściej odbywają się po wykładach, ważnych konferencjach czy rozdaniach nagród. Wtedy zadaniem firmy jest również zainwestowanie w zespół muzyczny, który sprawia, że goście mają miły wieczór. Tego typu imprezy cechują się tym, że zazwyczaj dla gości uszykowane są specjalne podarunki związane z charakterem eventu. Prezenty takie organizatorzy umieszczają na krzesłach zaproszonych gości. Zazwyczaj na stołach (kilkuosobowych) ustawione są specjalne wizytówki z nazwiskami osób zaproszonych. Zwykle jest tajemnicą, jak firma organizująca planuje rozsadzenie gości. Wiadomo jednak, iż czasem z premedytacją usadawiają obok siebie gości nie darzących się szczególną sympatią. Wówczas paparazzi mają nie lada gratkę, gdyż następnego dnia zdjęcia takie rozchodzą się do gazet bardzo szybko. Osoby odpowiedzialne za organizację imprezy mają zaś zapewniony PR i gwarantowany sukces imprezy, przynajmniej medialny. Ważną częścią bankietów jest poczęstunek. Zwykle jest to forma szwedzkiego stołu. Goście trzymają w rękach talerze, chodzą po sali, polując na przysmaki, które najbardziej by im odpowiadały. Wybór z reguły jest spory. Jest to ciepłe jedzenie , podgrzewane cały wieczór jak i zimne przystawki. Istotnym aspektem są również kelnerzy, którzy przechadzają się wśród gości z tackami, na których mają lampki szampana. Drink bar na nakietach jest darmowy, a zatem goście mają do wyboru szeroki asortyment alkoholi. Osłodzić wieczór goście mogą kosztując przeróżne wyroby cukiernicze. Zamawiane są one prosto z cukierni nie tylko na bankiety, ale także z okazji urodzin oraz wszelkich przyjęć. Powszechne są także torty, które cukiernik chętnie przyozdobi i umieści na nich odpowiedni napis zgodnie z naszymi największymi wymaganiami.