Organizacja bankietów wymaga dużej odpowiedzialności. Istotną kwestią tego typu imprez jest lista gości. Nie możemy pominąć nikogo popularnego ani znaczącego w danej branży. Bankiety najczęściej mają miejsce po wykładach, ważnych konferencjach czy rozdaniach nagród. Wtedy firma ma za obowiązek zainwestowanie w zespół muzyczny, który sprawia, że goście mają miły wieczór. Tego typu imprezy mają to do siebie, że zazwyczaj dla gości uszykowane są odpowiednie podarunki związane z charakterem imprezy. Podarunki takie znajdują się na krzesłach zaproszonych gości. Na stołach zwykle (kilkuosobowych) znajdują się specjalne wizytówki z wyznaczonym dla każdego miejscem. Zwykle pozostaje tajemnicą, jak firma organizująca planuje rozsadzenie gości. Wiadomo jednak, iż czasem ze świadomym założeniem sadzają obok siebie osoby powszechnie nie darzące się sympatią. Wówczas paparazzi mają nie lada gratkę, ponieważ następnego dnia zdjęcia takie rozchodzą się do gazet bardzo szybko. Osoby odpowiedzialne za organizację imprezy mają zaś zapewniony PR i sukces imprezy, przynajmniej od strony medialnej. Ważną częścią bankietów jest poczęstunek. Zazwyczaj jest on w formie szwedzkiego stołu. Goście mając w rękach talerze, przechadzają się po sali, polując na przysmaki, które najbardziej by im odpowiadały. Wybór z reguły jest spory. Jest to ciepłe jedzenie , podgrzewane cały wieczór jak i zimne przystawki. Istotnym aspektem są również kelnerzy, którzy przechadzają się wśród gości z tackami, na których mają lampki szampana. Drink bar na nakietach jest darmowy, więc goście mają do wyboru szeroki asortyment alkoholi. Osłodzić wieczór goście mogą kosztując przeróżne wyroby cukiernicze. Takie wyroby prosto z cukierni zamawia się nie tylko na bankiety, ale głównie z okazji urodzin oraz wszelkich przyjęć. Powszechne są również torty, które cukiernik chętnie przyozdobi i umieści na nich odpowiedni napis wedle naszych największych wymagań.