Organizacja bankietów okraszona jest sporą odpowiedzialnością. Bardzo ważną kwestią tego typu imprez jest lista gości. Nie możemy pominąć nikogo popularnego ani znaczącego w danej branży. Bankiety zwykle odbywają się po wykładach, ważnych konferencjach czy rozdaniach nagród. Wtedy zadaniem firmy jest również zainwestowanie w zespół muzyczny, który sprawia, że goście mają miły wieczór. Tego typu imprezy mają to do siebie, że zazwyczaj dla gości przygotowywane są odpowiednie małe prezenty związane z charakterem spotkania. Podarunki takie organizatorzy umieszczają na krzesłach zaproszonych gości. Zazwyczaj na stołach (kilkuosobowych) znajdują się specjalne wizytówki z wyznaczonym dla każdego miejscem. Zazwyczaj jest tajemnicą, jak firma organizująca planuje rozsadzenie gości. Wiadomo jednak, iż czasem ze świadomym założeniem rozmieszczają obok siebie gości nie darzących się szczególną sympatią. Wówczas fotografowie mają nie lada gratkę, ponieważ na następny dzień zdjęcia takie rozchodzą się do gazet bardzo szybko. Organizatorzy mają zaś zapewniony PR i gwarantowany sukces imprezy, przynajmniej medialny. Istotną kwestią bankietów jest poczęstunek. Zazwyczaj jest on w formie szwedzkiego stołu. Goście trzymają w rękach talerze, przechadzają się po sali, szukając przysmaków, które najbardziej by im odpowiadały. Z reguły jest to szeroki rodzaj potraw. Jest to ciepłe jedzenie przechowywane w pojemnikach cały wieczór trzymających ciepło jak i zimne przystawki. Istotnym elementem są również kelnerzy, lawirujący wśród gości z tackami, na których znajdują się lampki szampana. Na takich bankietach drink bar jest darmowy, a zatem goście mają do wyboru szeroki asortyment alkoholi. Osłodzić wieczór goście mogą kosztując przeróżne wyroby cukiernicze. Takie wyroby prosto z cukierni zamawia się nie tylko na bankiety, ale także z okazji urodzin oraz wszelkich przyjęć. Powszechne są także torty, które cukiernik chętnie przyozdobi i umieści na nich odpowiedni napis wedle naszych największych życzeń.