Jedzenie jest jedną z podstawowych przyjemności dla każdego człowieka. Dobre jedzenie i świetny serwis potrafią czynić cuda. Zaobserwować to można w każdej restauracji. Zadowolony Gość zostawi spory napiwek, odwiedzi nas ponownie i przyprowadzi znajomych. Czy wiesz, jakie zarobki osiągają kelnerzy? Pomyśl, że oprócz wynagrodzenia od pracodawcy dostajesz napiwki, które mogą nawet podwoić Twoje zarobki. Dodatkowym atutem jest praca w miłym otoczeniu, oraz poznawanie nowych ludzi.
Jesteś młodą, energiczną osobą chcącą podnieść swoje kwalifikacje zawodowe? A może szukasz dodatkowej pracy. Zapoznaj się z ofertą, sprawdź, kim jesteśmy.
Kurs kelnerski dzieli się na dwa etapy. W pierwszym etapie przedstawiamy zasady obsługi Gości indywidualnych. Kładziemy bardzo duży nacisk na restauracyjny savoir vivre oraz techniczne umiejętności naszych słuchaczy. Kurs zawiera takie elementy jak: obsługa konsumenta, serwis dań, serwis wina, serwis champagne i inne istotne zagadnienia. Podczas drugiego etapu kursu przybliżamy zagadnienia związane z obsługą imprez okolicznościowych, organizacji bankietów, obsługi konferencji, przerw kawowych i innych istotnych zagadnień związanych z obsługą imprez zorganizowanych.
Jako jedna z nielicznych jednostek posiadamy Akredytację Małopolskiego Kuratorium Oświaty na przeprowadzanie kursu Kelnerskiego wg autorskiego programu.
Po ukończeniu kursu i zdaniu egzaminu końcowego otrzymują Państwo zaświadczenie oraz dwa certyfikaty potwierdzające udział w kursie kelnerskim /w języku polskim i angielskim/ – bez dodatkowych opłat za tłumaczenie.
Nasi kursanci otrzymują na zajęciach skrypt materiałów szkoleniowych z całym zakresem wiedzy jaka przekazywana jest na kursie. Dodatkowo również kursanci otrzymują Voucher ze zniżką 10% do wykorzystania na dowolny kurs w Krakowskiej Szkole Restauratorów.
PROGRAM:
I Dzień:
1. Profesjonalna postawa kelnera
– strój, wygląd
– zasady pracy restauracyjnej
– zakazane postawy
– poprawne postawy personelu
2. Zasady funkcjonowania restauracji
3. Przygotowanie stanowiska pracy
– niezbędnik kelnerski
4. Prezentacja zastawy stołowej
– porcelana, sztućce, szkło
– prawidłowe dobranie sprzętu do charakteru potrawy czy napoju
5. Bielizna stołowa oraz profesjonalne składanie serwetek
6. Nakrywanie do stołu, różne warianty menu
II Dzień:
1. Powtórka zagadnień z dnia wcześniejszego
2. Profesjonalne nakrywanie do stołu
– nakrycie podstawowe, nakrycie rozszerzone, nakrycie zgodnie z menu
3. Obsługa Gości restauracyjnych indywidualnych
– powitanie, serwis, podziękowanie i pożegnanie Gości
4. Techniki kelnerskie
5. Serwis wina
– typologia win stałych, serwis win stałych i modyfikowanych
6. Rodzaje serwisu i ich zastosowanie
– Serwis: klasyczny /niemiecki, francuski, angielski, rosyjski/
III Dzień:
1. Powtórka zagadnień z dni wcześniejszych
2. Zasady organizacji imprez zbiorowych
– imprezy zasiadane i stojące
– charakterystyka i organizacja
– najważniejsze elementy, dobór serwisu itp.
3. Profesjonalna, kulturalna sprzedaż sugestywna
4. Egzamin końcowy pisemny oraz praktyczny
W celu potwierdzenia uczestnictwa w kursie prosimy o wpłatę zaliczki w wysokości 100 PLN.
Numer konta: mBank Wyślij e-mail
Obowiązuje kolejność zgłoszeń.