Dziś coraz więcej osób zwraca uwagę na to co je. Sporo posiłków posiada dużą ilość konserwantów i niepotrzebnych dla organizmu substancji. Przywiązuje się też większą wagę do tego, jak produkowana jest żywność. Przechodzi ona przez poszczególne stadia przetwarzania począwszy od producenta kończąc na kliencie. Przetwórstwo spożywcze odgrywa ważną rolę w procesie jakiemu poddawana jest żywność. W pomieszczeniach , gdzie przetwarzana jest żywność dobrze jest stosować ozonator. Pomaga on w sterylizacji powietrza w pomieszczeniach produkcyjnych. Dzięki używaniu go w miejscach, gdzie pracuje się nad mięsem czy rybami, pozostają one dłużej świeże. Zmniejsza się też lub niweluje całkowicie odór psującego się mięsa. Ponadto ozonowanie przyczynia się do pozbycia się różnych insektów takich jak mole, prusaki, karaluchy oraz gryzoni typu szczury i myszy. Żywność dietetyczną czy specjalistyczną np. bezglutenową jest dość ciężko dostać. Nawet jeśli znamy kilka punktów w swoim mieście, gdzie można kupić takie produkty, to są one po prostu drogie. A niestety coraz więcej osób posiada jakieś uczulenie na któryś ze składników. Czasem jest to mąka pszenna, a niestety większość produktów jest produkowanych właśnie z niej. Dziś ciężko jest kupić chleb, który jest robiony tylko z czystej mąki żytniej. Pewne jest, że wielu z nas powinno poddać się testom alergicznym. W sytuacji, gdy czujemy się niedobrze po zjedzeniu obiadu i nie jesteśmy pewni tak naprawdę, co jest tego przyczyną, jest to dość uciążliwe. Żywność dietetyczna nie jest zalecana tylko dla osób, które chciałyby zrzucić wagę, ale także dla osób, które nie tolerują któregoś ze składników.