Organizacja bankietów okraszona jest sporą odpowiedzialnością. Bardzo ważną kwestią imprez tego rodzaju jest lista gości. Nie wypada pominąć nikogo istotnego ani znaczącego w danej dziedzinie. Bankiety najczęściej mają miejsce po wykładach, ważnych konferencjach czy rozdaniach nagród. Wtedy zadaniem firmy jest również zainwestowanie w zespół muzyczny, który umila gościom wieczór. Tego typu imprezy mają to do siebie, że często dla gości uszykowane są odpowiednie małe prezenty związane z charakterem spotkania. Prezenty takie organizatorzy umieszczają na krzesłach zaproszonych gości. Na stołach zwykle (kilkuosobowych) ustawione są specjalne karteczki z wyznaczonym dla każdego miejscem. Zwykle jest tajemnicą, jak firma organizująca planuje rozmieszczenie osób. Wiadomo jednak, iż czasem ze świadomym założeniem sadzają obok siebie gości nie darzących się szczególną sympatią. Wówczas fotografowie mają nie lada gratkę, ponieważ na następny dzień zdjęcia takie rozchodzą się do gazet jak świeże bułeczki. Organizatorzy mają zaś pewny PR i sukces imprezy, przynajmniej od strony medialnej. Istotną częścią bankietów jest poczęstunek. Zwykle jest on w formie szwedzkiego stołu. Goście mając w rękach talerze, przechadzają się po sali, polując na przysmaki, które najbardziej by im odpowiadały. Z reguły jest to szeroki rodzaj potraw. Do wyboru jest ciepłe jedzenie , podgrzewane cały wieczór jak i zimne przystawki. Ważnym elementem są również kelnerzy, którzy przechadzają się wśród gości z tackami, na których mają lampki szampana. Na takich bankietach drink bar jest darmowy, więc goście mają do wyboru szeroki asortyment alkoholi. Osłodzić wieczór goście mogą kosztując przeróżne wyroby cukiernicze. Takie wyroby prosto z cukierni zamawia się nie tylko na bankiety, ale także z okazji urodzin oraz różnych przyjęć. Powszechne są także torty, które cukiernik może przyozdobić i opisać zgodnie z naszymi największymi wymaganiami.