Dziś wiele osób zwraca uwagę na to co je. Sporo produktów posiada dużo konserwantów i niepotrzebnych dla zdrowia substancji. Przywiązuje się też większe znaczenie do tego, jak produkowana jest żywność. Przechodzi ona przez wiele stadiów przetwarzania począwszy od producenta kończąc na kliencie. Przetwórstwo spożywcze jest ważnym procesem dla żywności. W miejscach , gdzie przetwarzana jest żywność dobrze jest stosować ozonator. Pomaga on w sterylizacji powietrza w pomieszczeniach produkcyjnych. Dzięki stosowaniu go w miejscach, gdzie odbywają się prace nad mięsem czy rybami, pozostają one dłużej świeże. Zmniejsza się także lub niweluje całkowicie odór psującego się mięsa. Ponadto ozonowanie przyczynia się do pozbycia się różnych insektów takich jak mole, prusaki, karaluchy oraz gryzoni typu myszy i szczury. Dietetyczną czy specjalistyczną żywność np. bezglutenową jest dość ciężko dostać. Nawet jeśli znamy miejsca kilku punktów w swoim mieście, gdzie można kupić takie produkty, to są one zwyczajnie drogie. A niestety coraz większa liczba posiada jakieś uczulenie na któryś ze składników. Czasami jest to mąka pszenna, ale przecież większość produktów jest robiona właśnie na jej bazie. Ciężko już dziś kupić chleb, który jest robiony jedynie z czystej mąki żytniej. Niewątpliwie większość z nas powinno poddać się testom alergicznym. W momencie, gdy czujemy się źle po zjedzeniu obiadu i nie wiemy tak naprawdę, co jest tego przyczyną, jest to dość uciążliwe. Żywność dietetyczna nie jest zalecana jedynie dla osób, które chcą schudnąć, ale także dla osób, które cierpią na nietolerancję któregoś ze składników.