W dzisiejszych czasach coraz więcej osób przywiązuje wagę do tego co je. Wiele produktów zawiera dużo konserwantów i niepotrzebnych dla organizmu substancji. Przywiązuje się też większą wagę do tego, jak wytwarzana jest żywność. Przechodzi ona przez wiele stadiów wytwarzania i przeróbki począwszy od producenta kończąc na kliencie. Przetwórstwo spożywcze jest ważnym procesem dla żywności. W pomieszczeniach , gdzie produkowana jest żywność dobrze jest używać ozonatora. Przyczynia się on do sterylizacji powietrza w pomieszczeniach. Dzięki używaniu go w miejscach, gdzie pracuje się nad mięsem czy rybami, pozostają one dłużej świeże. Minimalizuje się też lub likwiduje całkowicie zapach mięsa, które się psuje. Ponadto ozonowanie pomaga pozbyć się różnych insektów takich jak mole, prusaki, karaluchy oraz gryzoni typu szczury i myszy. Dietetyczną czy specjalistyczną żywność np. bezglutenową nie jest łatwo kupić. Nawet jeżeli znamy kilka punktów w swoim mieście, gdzie możemy zakupić takie produkty, to są one po prostu drogie. A niestety coraz więcej osób posiada jakąś nietolerancję na któryś ze składników. Czasem jest to mąka pszenna, a przecież większość produktów jest robiona właśnie z niej. Dziś ciężko jest kupić chleb, który jest robiony jedynie z czystej mąki żytniej. Niewątpliwie wielu z nas powinno poddać się testom alergicznym. W momencie, gdy czujemy się niedobrze po zjedzeniu obiadu i nie wiemy tak naprawdę, co jest tego przyczyną, jest to dość uciążliwe. Żywność dietetyczna nie jest przeznaczona jedynie dla osób, które chciałyby zrzucić wagę, ale również dla osób, które nie tolerują któregoś ze składników.