Dziś coraz więcej osób przywiązuje wagę do tego co je. Wiele posiłków posiada dużo konserwantów i niepotrzebnych dla organizmu substancji. Przykłada się też większą uwagę do tego, w jaki sposób wytwarzana jest żywność. Przechodzi ona przez poszczególne stadia wytwarzania i przeróbki począwszy od producenta kończąc na kliencie. Przetwórstwo spożywcze jest ważnym procesem dla żywności. W miejscach , gdzie produkowana jest żywność dobrze jest używać ozonatora. Pomaga on w sterylizacji powietrza w pomieszczeniach produkcyjnych. Dzięki stosowaniu go w miejscach, gdzie odbywają się prace nad mięsem czy rybami, pozostają one dłużej świeże. Zmniejsza się też lub niweluje totalnie odór mięsa, które się psuje. Ponadto ozonowanie pomaga pozbyć się różnych insektów takich jak prusaki, mole, karaluchy , a także gryzoni typu szczury i myszy. Dietetyczną czy specjalistyczną żywność np. bezglutenową nie jest łatwo kupić. Nawet jeśli znamy kilka punktów w swoim mieście, gdzie można kupić takie produkty, to są one zwyczajnie drogie. A niestety coraz więcej osób posiada jakieś uczulenie na któryś ze składników. Czasem jest to mąka pszenna, ale niestety większość produktów jest produkowanych właśnie na jej bazie. Dziś ciężko jest dostać chleb, który jest pieczony jedynie z czystej mąki żytniej. Pewne jest, że wielu z nas powinno poddać się testom alergicznym. W sytuacji, gdy czujemy się niedobrze po zjedzeniu obiadu i nie jesteśmy pewni tak naprawdę, jaka jest tego przyczyna, jest to dość uciążliwe. Żywność dietetyczna nie jest przeznaczona jedynie dla osób, które chcą schudnąć, ale również dla osób, które nie tolerują któregoś ze składników.