W dzisiejszych czasach wiele osób przywiązuje wagę do tego co je. Sporo produktów zawiera dużą ilość konserwantów i niedobrych dla zdrowia substancji. Przywiązuje się też większą wagę do tego, jak produkowana jest żywność. Przechodzi ona przez wiele stadiów wytwarzania i przeróbki zaczynając od producenta kończąc na kliencie. Przetwórstwo spożywcze odgrywa ważną rolę w procesie jakiemu poddawana jest żywność. W pomieszczeniach , gdzie produkowana jest żywność dobrze jest używać ozonatora. Pomaga on w sterylizacji powietrza w pomieszczeniach. Dzięki używaniu go w miejscach, gdzie pracuje się nad rybami czy mięsem, pozostają one dłużej świeże. Zmniejsza się też lub likwiduje totalnie zapach mięsa, które się psuje. Ponadto ozonowanie przyczynia się do pozbycia się różnych insektów takich jak prusaki, mole, karaluchy , a także gryzoni typu myszy i szczury. Żywność dietetyczną czy specjalistyczną np. bezglutenową nie jest łatwo kupić. Nawet jeśli znamy miejsca kilku punktów w swoim mieście, gdzie można kupić takie produkty, to są one zwyczajnie drogie. A niestety coraz więcej osób posiada jakieś uczulenie na któryś ze składników. Czasami jest to mąka pszenna, ale niestety większość produktów jest produkowanych właśnie z niej. Ciężko już dziś kupić chleb, który jest pieczony tylko z czystej mąki żytniej. Niewątpliwie większość z nas powinno poddać się testom alergicznym. W momencie, gdy czujemy się niedobrze po zjedzeniu obiadu i nie jesteśmy pewni tak naprawdę, jaka jest tego przyczyna, jest to dość uciążliwe. Żywność dietetyczna nie jest przeznaczona tylko dla osób, które chcą schudnąć, ale także dla osób, które cierpią na nietolerancję któregoś ze składników.