Dziś coraz więcej osób zwraca uwagę na to co je. Wiele produktów zawiera dużą ilość konserwantów i niedobrych dla zdrowia substancji. Przykłada się też większą uwagę do tego, jak wytwarzana jest żywność. Przechodzi ona przez poszczególne stadia przetwarzania począwszy od producenta kończąc na kliencie. Przetwórstwo spożywcze jest ważnym procesem dla żywności. W miejscach produkcyjnych dobrze jest używać ozonatora. Przyczynia się on do sterylizacji powietrza w pomieszczeniach produkcyjnych. Dzięki używaniu go w miejscach, gdzie pracuje się nad rybami czy mięsem, pozostają one dłużej świeże. Minimalizuje się także lub likwiduje totalnie zapach psującego się mięsa. Dodatkowo ozonowanie przyczynia się do pozbycia się różnych insektów takich jak prusaki, mole, karaluchy oraz gryzoni typu myszy i szczury. Dietetyczną czy specjalistyczną żywność np. bezglutenową nie jest łatwo kupić. Nawet jeśli znamy miejsca kilku punktów w swoim mieście, gdzie można kupić takie produkty, to są one zwyczajnie drogie. A niestety coraz większa liczba posiada jakąś nietolerancję na któryś ze składników. Czasem jest to mąka pszenna, a niestety większość produktów jest produkowanych właśnie z niej. Dziś ciężko jest kupić chleb, który jest pieczony jedynie z czystej mąki żytniej. Pewne jest, że większość z nas powinno poddać się testom alergicznym. W sytuacji, gdy czujemy się źle po zjedzeniu obiadu i nie jesteśmy pewni tak naprawdę, jaka jest tego przyczyna, jest to dość uciążliwe. Żywność dietetyczna nie jest zalecana tylko dla osób, które chcą schudnąć, ale także dla osób, które cierpią na nietolerancję któregoś ze składników.