W dzisiejszych czasach wiele osób przywiązuje wagę do tego co je. Sporo posiłków zawiera dużą ilość konserwantów i niedobrych dla zdrowia substancji. Przywiązuje się też większe znaczenie do tego, jak wytwarzana jest żywność. Przechodzi ona przez poszczególne stadia wytwarzania i przeróbki zaczynając od producenta kończąc na kliencie. Przetwórstwo spożywcze odgrywa ważną rolę w procesie jakiemu poddawana jest żywność. W miejscach , gdzie produkowana jest żywność dobrze jest używać ozonatora. Pomaga on w sterylizacji powietrza w pomieszczeniach produkcyjnych. Dzięki stosowaniu go w miejscach, gdzie pracuje się nad mięsem czy rybami, pozostają one dłużej świeże. Minimalizuje się także lub niweluje totalnie zapach psującego się mięsa. Dodatkowo ozonowanie pomaga pozbyć się różnych insektów takich jak mole, prusaki, karaluchy oraz gryzoni typu szczury i myszy. Dietetyczną czy specjalistyczną żywność np. bezglutenową nie jest łatwo kupić. Nawet jeżeli znamy miejsca kilku punktów w swoim mieście, gdzie możemy zakupić takie produkty, to są one zwyczajnie drogie. A niestety coraz większa liczba posiada jakąś nietolerancję na któryś ze składników. Czasami jest to mąka pszenna, ale przecież większość produktów jest produkowanych właśnie z niej. Ciężko już dziś kupić chleb, który jest pieczony tylko z czystej mąki żytniej. Pewne jest, że większość z nas powinno poddać się testom alergicznym. W momencie, gdy czujemy się źle po zjedzeniu obiadu i nie jesteśmy pewni tak naprawdę, jaka jest tego przyczyna, jest to dość uciążliwe. Żywność dietetyczna nie jest produkowana jedynie dla osób, które chciałyby zrzucić wagę, ale także dla osób, które cierpią na nietolerancję któregoś ze składników.