W dzisiejszych czasach wiele osób przywiązuje wagę do tego co je. Wiele posiłków posiada dużą ilość konserwantów i niedobrych dla zdrowia substancji. Przykłada się też większe znaczenie do tego, w jaki sposób wytwarzana jest żywność. Przechodzi ona przez wiele stadiów przetwarzania zaczynając od producenta kończąc na kliencie. Przetwórstwo spożywcze odgrywa ważną rolę w procesie jakiemu poddawana jest żywność. W pomieszczeniach , gdzie przetwarzana jest żywność dobrze jest używać ozonatora. Przyczynia się on do sterylizacji powietrza w pomieszczeniach produkcyjnych. Dzięki stosowaniu go w miejscach, gdzie pracuje się nad mięsem czy rybami, pozostają one dłużej świeże. Minimalizuje się też lub likwiduje całkowicie odór mięsa, które się psuje. Ponadto ozonowanie przyczynia się do pozbycia się różnych insektów takich jak mole, prusaki, karaluchy oraz gryzoni typu szczury i myszy. Żywność dietetyczną czy specjalistyczną np. bezglutenową jest dość ciężko dostać. Nawet jeśli znamy miejsca kilku punktów w swoim mieście, gdzie można kupić takie produkty, to są one po prostu drogie. A niestety coraz większa liczba posiada jakieś uczulenie na któryś ze składników. Czasem jest to mąka pszenna, ale przecież większość produktów jest robiona właśnie z niej. Ciężko już dziś dostać chleb, który jest pieczony jedynie z czystej mąki żytniej. Niewątpliwie wielu z nas powinno poddać się testom alergicznym. W momencie, gdy czujemy się źle po zjedzeniu obiadu i nie wiemy tak naprawdę, jaka jest tego przyczyna, jest to dość uciążliwe. Żywność dietetyczna nie jest przeznaczona jedynie dla osób, które chcą schudnąć, ale także dla osób, które nie tolerują któregoś ze składników.