Farmy ekologiczne to specyficzna forma rolnictwa. Powstały razem z uformowaniem się pełnego znaczenia ekologii i szerzącej się wśród ludzi jaźni ekologicznej, oraz z postępem technologicznym i zaawansowaną nauką, które bez wątpienia uproszczają prowadzenie tego typu farm. Czym właściwie jest ekologiczne rolnictwo? Należy rozpocząć od sprecyzowania idei, jaka mu towarzyszy. Najważniejszym powodem opracowania metod ekologicznych upraw i hodowli jest utrzymanie kondycji gleb, zwierząt hodowlanych i ludzi. Gospodarstwa prowadzone według tych reguł, opierają się na wrodzonych procesach, na biologicznej różnorodności i dostosowaniu się do warunków danego obszaru. Te sposoby to połączenie starodawnych metod uprawiania i hodowli wraz z nowoczesnymi sposobami i wiedzą. Ekologiczne rolnictwo opiera się na naturalnych, znanych od dawnych dziejów, technikach: płodozmian, nawożenie obornikiem, komposty i biologiczne usuwanie szkodników. Nie stosuje się nawozów i oprysków o wysokim stężeniu chemicznych związków. Nie zawierają żadnych stymulatorów wzrostu, są pozbawione sterydów, hormonów i organizmów genetycznie zmodyfikowanych. Są one sporządzone z naturalnych składników, dzięki czemu opryskiwanie roślin jest bezpieczne, uprawy są nie chorują i nie szkodzą glebom. Niwelują niepożądane efekty, takie jak skażenie gleby czy zatrucie plonów. Hodowanie zwierząt przebiega na podobnych zasadach. Odnosi się to głównie do ich pożywienia, które tak jak nawozy do upraw, nie zawierają sterydów, hormonów i stymulatorów. W ekologicznych farmach dba się o zdrowe żywienie zwierząt, nie naciskając na utuczanie. Mają lepiej przystosowane klatki i boksy, dzięki czemu nie żyją w ściśniętym stadzie, lecz mają miejsce na swobodne funkcjonowanie, co umożliwia im prawidłowy rozwój. Ruch jest wbrew pozorom ważną kwestią dla zwierząt, gdyż poprawia ich samopoczucie, co jest zamierzonym wynikiem działań ekologicznych farmerów. Czy warto uprawiać ekologiczne rolnictwo? Badania dowiodły, że żywność wzięta z upraw ekologicznych, oraz mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego nie zawierają toksycznych związków szkodliwych dla organizmu, mają znacznie więcej witamin i związków mineralnych. Co ważne metody ekologiczne w żaden sposób nie zagrażają środowisku, gdyż gospodarstwa ekologiczne żyją wraz z naturalnym rytmem przyrody. Warto zatem angażować się, by popierać tego typu gospodarstwa.