Ekologiczne farmy to wyjątkowa forma rolnictwa. Powstały wraz z ukształtowaniem się pełnego terminu ekologii i rozpowszechniającej się wśród społeczeństwa jaźni ekologicznej, a także z postępem technologicznym i postępującą nauką, które z całą pewnością usprawniają prowadzenie tego rodzaju farm. Co to właściwie jest ekologiczne rolnictwo? Należy zacząć od wyjaśnienia inicjatywy, jaka mu towarzyszy. Głównym powodem opracowania sposobów ekologicznych upraw i hodowli jest zachowanie zdrowia gleb, zwierząt i ludzi. Gospodarstwa prowadzone według tych zasad, opierają się na samoistnych procesach, na biologicznej różnorodności i dostosowaniu się do warunków danego rejonu. Te sposoby to połączenie szablonowych metod uprawiania i hodowli wraz z innowacyjnymi sposobami i wiedzą. Rolnictwo ekologiczne opiera się na naturalnych, znanych od dawnych dziejów, technikach: płodozmian, nawożenie obornikiem, komposty i biologiczne usuwanie szkodników. Nie stosuje się nawozów i oprysków o wysokim poziomie chemicznych związków. Nie zawierają żadnych stymulatorów wzrostu, są pozbawione sterydów, hormonów i organizmów genetycznie modyfikowanych. Są one zrobione z naturalnych składników, dzięki czemu opryskiwanie roślin jest pewne, uprawy są zdrowe i nie szkodzą ekosystemom. Redukują niemile widziane działania, takie jak skażenie gleby czy zatrucie upraw. Hodowla zwierząt opiera się na takich samych zasadach. Odnosi się to głównie do ich pożywienia, które tak jak nawozy do upraw, są pozbawione sterydów, hormonów i stymulatorów. W ekologicznych farmach dba się o prawidłowe żywienie zwierząt, nie naciskając na utuczanie. Mają lepiej przystosowane klatki i boksy, dzięki czemu nie żyją w ściśniętym stadzie, lecz mają miejsce na swobodne funkcjonowanie, co pozwala im się prawidłowo rozwijać. Aktywność fizyczna jest wbrew pozorom ważnym aspektem dla zwierząt, gdyż poprawia ich samopoczucie, co jest zamierzonym wynikiem działań ekologicznych farmerów. Czy warto uprawiać ekologiczne rolnictwo? Udowodniono, że żywność pochodząca z upraw ekologicznych, oraz mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego nie zawierają toksycznych związków szkodliwych dla organizmu, mają znacznie więcej witamin i związków mineralnych. Co ważne metody ekologiczne w żaden sposób nie zagrażają środowisku, gdyż farma ekologiczna żyje wraz z naturalnym rytmem natury. Warto zatem angażować się, by popierać tego typu gospodarstwa.