Ekologiczne farmy to nietypowa forma rolnictwa. Pojawiły się razem z uformowaniem się pełnej definicji ekologii i szerzącej się wśród obywateli świadomości ekologicznej, a także z postępem technologicznym i zaawansowaną nauką, które bez wątpienia umożliwiają prowadzenie tego typu farm. Czym właściwie jest ekologiczne rolnictwo? Należy zacząć od wytłumaczenia myśli, jaka mu towarzyszy. Głównym powodem powstania sposobów ekologicznych upraw i hodowli jest podtrzymane kondycji gleb, zwierząt i ludzi. Gospodarstwa prowadzone według tych zasad, opierają się na samoistnych systemach, na biologicznej różnorodności i przystosowaniu się do warunków danego rejonu. Te sposoby to połączenie szablonowych metod uprawiania i hodowli wraz z nowoczesnymi sposobami i wiedzą. Rolnictwo ekologiczne opiera się na naturalnych, znanych od dawnych dziejów, technikach: płodozmian, nawożenie obornikiem, komposty i biologiczne zwalczanie szkodników. Nie używa się nawozów i oprysków o wysokim stężeniu chemicznych związków. Nie mają w składzie stymulatorów wzrostu, są pozbawione sterydów, hormonów i organizmów genetycznie zmodyfikowanych. Są one opracowane z naturalnych składników, dzięki czemu opryskiwanie roślin jest bezpieczne, uprawy są nie są toksyczne i nie szkodzą ekosystemom. Redukują niemile widziane skutki, takie jak skażenie gleby czy zatrucie upraw. Hodowanie zwierząt przebiega na mniej więcej tych samych zasadach. Dotyczy to głównie do ich karmy, które tak jak nawozy do upraw, nie zawierają sterydów, hormonów i stymulatorów. W ekologicznych farmach dba się o prawidłowe żywienie zwierząt, nie naciskając na utuczanie. Mają lepiej przystosowane klatki i boksy, dzięki czemu nie muszą żyć w ścisku, lecz mają miejsce na swobodny ruch, co pozwala im się prawidłowo rozwijać. Ruch jest wbrew pozorom ważną kwestią dla zwierząt, gdyż poprawia ich samopoczucie, co jest zamierzonym wynikiem działań ekologicznych hodowców. Czy warto uprawiać rolnictwo ekologiczne? Badania wykazały, że żywność pochodząca z upraw ekologicznych, oraz mięso i przetwory pochodzenia zwierzęcego nie zawierają toksycznych związków szkodliwych dla organizmu, mają wysoki poziom witamin i związków mineralnych. A do tego metody ekologiczne w żaden sposób nie szkodzą środowisku, gdyż farma ekologiczna żyje wraz z naturalnym rytmem przyrody. Warto zatem angażować się, by wspierać tego typu gospodarstwa.