Farmy ekologiczne to wyjątkowa wersja rolnictwa. Pojawiły się wraz z uformowaniem się pełnego terminu ekologii i szerzącej się wśród społeczeństwa osobowości ekologicznej, a także z postępem technologicznym i postępującą nauką, które niewątpliwie umożliwiają prowadzenie tego typu gospodarstw. Czym właściwie jest ekologiczne rolnictwo? Należy rozpocząć od wyjaśnienia koncepcji, jaka mu towarzyszy. Najważniejszym powodem sporządzenia sposobów ekologicznych upraw i hodowli jest podtrzymane kondycji gleb, zwierząt i ludzi. Gospodarstwa prowadzone według tych zasad, opierają się na naturalnych systemach, na biologicznej różnorodności i przystosowaniu się do warunków danego rejonu. Te metody to połączenie tradycyjnych metod uprawiania i hodowli wraz z innowacyjnymi sposobami i wiedzą. Ekologiczne rolnictwo ma oparcie w naturalnych, znanych od dawnych dziejów, technikach: płodozmian, nawożenie obornikiem, komposty i biologiczne zwalczanie szkodników. Nie używa się nawozów i oprysków o wysokim stężeniu chemicznych związków. Nie zawierają żadnych stymulatorów wzrostu, nie mają sterydów, hormonów i organizmów genetycznie zmodyfikowanych. Są one przygotowane z naturalnych składników, dzięki czemu opryskiwanie roślin jest pewne, uprawy są zdrowe i nie szkodzą glebom. Niwelują niemile widziane skutki, takie jak skażenie gleby czy zatrucie plonów. Hodowanie zwierząt opiera się na tych samych zasadach. Odnosi się to głównie do ich żywienia, które tak jak nawozy do upraw, są pozbawione sterydów, hormonów i stymulatorów. W ekologicznych hodowlach dba się o zbilansowane żywienie zwierząt, nie naciskając na utuczanie. Mają zapewnione lepsze klatki i boksy, dzięki czemu nie muszą żyć w ścisku, lecz mają miejsce na swobodne funkcjonowanie, co pozwala im się prawidłowo rozwijać. Ruch jest wbrew pozorom ważną kwestią dla zwierząt, ponieważ poprawia ich nastrój, co jest efektem zamierzonym przez ekologicznych farmerów. Czy warto uprawiać rolnictwo ekologiczne? Udowodniono, że żywność wzięta z upraw ekologicznych, oraz mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego nie zawierają związków szkodliwych dla organizmu, mają znacznie więcej witamin i związków mineralnych. Co ważne zasady ekologiczne w żaden sposób nie zagrażają środowisku, gdyż gospodarstwa ekologiczne żyją wraz z naturalnym rytmem natury. Warto zatem angażować się, by popierać tego typu gospodarstwa.