Farmy ekologiczne to specyficzna wersja rolnictwa. Powstały razem z ukształtowaniem się pełnego znaczenia ekologii i szerzącej się wśród społeczeństwa jaźni ekologicznej, a także z postępem technologicznym i postępującą nauką, które z całą pewnością uproszczają prowadzenie takiego typu farm. Co to w gruncie rzeczy jest ekologiczne rolnictwo? Należy zacząć od sprecyzowania koncepcji, jaka mu przyświeca. Głównym powodem powstania sposobów ekologicznych upraw i hodowli jest utrzymanie zdrowia ziem, zwierząt hodowlanych i ludzi. Gospodarstwa prowadzone według tych zasad, opierają się na naturalnych procesach, na biologicznej różnorodności i przystosowaniu się do warunków danego obszaru. Te metody to połączenie tradycyjnych metod uprawiania i hodowli wraz z innowacyjnymi sposobami i nauką. Ekologiczne rolnictwo ma oparcie w naturalnych, znanych od dawnych dziejów, technikach: płodozmian, nawożenie obornikiem, komposty i biologiczne usuwanie szkodników. Nie używa się nawozów i oprysków o wysokim poziomie chemicznych związków. Nie mają w składzie stymulatorów wzrostu, nie mają sterydów, hormonów i organizmów genetycznie modyfikowanych. Są one zrobione z naturalnych składników, dzięki czemu opryskiwanie roślin jest bezpieczne, uprawy są nie chorują i nie szkodzą środowisku. Redukują niepożądane efekty, takie jak skażenie ziem czy zatrucie plonów. Hodowanie zwierząt opiera się na tych samych zasadach. Obejmuje to głównie do ich karmy, które tak jak nawozy do upraw, nie zawierają sterydów, hormonów i stymulatorów. W ekologicznych farmach dba się o prawidłowe żywienie zwierząt, nie naciskając na utuczanie. Mają zapewnione lepsze klatki i boksy, dzięki czemu nie muszą żyć w ścisku, lecz mają okazję na swobodny ruch, co pozwala im się prawidłowo rozwijać. Aktywność fizyczna jest wbrew pozorom ważnym aspektem dla zwierząt, ponieważ poprawia ich nastrój, co jest zamierzonym wynikiem działań ekologicznych hodowców. Czy warto stosować ekologiczne rolnictwo? Udowodniono, że żywność wzięta z upraw ekologicznych, oraz mięso i przetwory pochodzenia zwierzęcego są pozbawione związków szkodliwych dla organizmu, mają znacznie więcej witamin i związków mineralnych. Co istotne zasady ekologiczne w żaden sposób nie zagrażają środowisku, gdyż farma ekologiczna żyje wraz z naturalnym rytmem przyrody. Warto zatem inwestować swój czas i pieniądze, by utrzymywać tego typu gospodarstwa.