Ekologiczne farmy to szczególna wersja rolnictwa. Powstały razem z uformowaniem się pełnego znaczenia ekologii i rozpowszechniającej się wśród społeczeństwa jaźni ekologicznej, oraz z rozwojem technologicznym i postępującą nauką, które bez wątpienia usprawniają prowadzenie tego typu farm. Czym w gruncie rzeczy jest ekologiczne rolnictwo? Należy rozpocząć od sprecyzowania koncepcji, jaka mu przyświeca. Głównym powodem opracowania sposobów ekologicznych upraw i hodowli jest podtrzymane zdrowia ziem, zwierząt i ludzi. Farmy prowadzone według tych reguł, opierają się na samoistnych procesach, na biologicznej różnorodności i przystosowaniu się do warunków danego rejonu. Te sposoby to połączenie starodawnych metod uprawiania i hodowli wraz z nowoczesnymi sposobami i wiedzą. Rolnictwo ekologiczne opiera się na naturalnych, znanych od dawnych dziejów, technikach: płodozmian, nawożenie obornikiem, komposty i biologiczne zwalczanie szkodników. Nie używa się nawozów i oprysków o wysokim poziomie chemicznych związków. Nie zawierają żadnych stymulatorów wzrostu, są pozbawione sterydów, hormonów i organizmów genetycznie zmodyfikowanych. Są one przygotowane z naturalnych składników, dzięki czemu opryskiwanie roślin jest bezpieczne, uprawy są zdrowe i nie szkodzą ekosystemom. Niwelują niemile widziane efekty, takie jak skażenie ziem czy zatrucie plonów. Hodowla zwierząt opiera się na podobnych zasadach. Dotyczy to głównie do ich karmy, które tak jak nawozy do upraw, są pozbawione sterydów, hormonów i stymulatorów. W ekologicznych farmach dba się o zbilansowane żywienie zwierząt, bez nacisku na utuczanie. Mają zapewnione lepsze klatki i boksy, dzięki czemu nie muszą żyć w ścisku, lecz mają miejsce na swobodny ruch, co umożliwia im prawidłowy rozwój. Aktywność fizyczna jest wbrew pozorom ważną kwestią dla zwierząt, ponieważ poprawia ich nastrój, co jest efektem zamierzonym przez ekologicznych hodowców. Czy warto uprawiać rolnictwo ekologiczne? Udowodniono, że żywność wzięta z upraw ekologicznych, oraz mięso i przetwory pochodzenia zwierzęcego są pozbawione toksycznych związków szkodliwych dla organizmu, mają wysoki poziom witamin i związków mineralnych. A do tego zasady ekologiczne w żaden sposób nie szkodzą środowisku, ponieważ gospodarstwa ekologiczne żyją wraz z naturalnym rytmem natury. Warto zatem angażować się, by popierać tego typu gospodarstwa.