Farmy ekologiczne to nietypowa forma rolnictwa. Powstały razem z ukształtowaniem się pełnej definicji ekologii i rozpowszechniającej się wśród ludzi świadomości ekologicznej, a także z postępem technologicznym i zaawansowaną nauką, które niewątpliwie umożliwiają prowadzenie tego typu farm. Czym właściwie jest ekologiczne rolnictwo? Warto zacząć od wyjaśnienia idei, jaka mu przyświeca. Najważniejszym powodem opracowania sposobów ekologicznych upraw i hodowli jest utrzymanie kondycji ziem, zwierząt i ludzi. Gospodarstwa prowadzone według tych reguł, opierają się na wrodzonych systemach, na biologicznej różnorodności i przystosowaniu się do warunków danego obszaru. Te sposoby to połączenie tradycyjnych metod uprawiania i hodowli wraz z innowacyjnymi sposobami i nauką. Rolnictwo ekologiczne opiera się na naturalnych, znanych od dawnych dziejów, technikach: płodozmian, nawożenie obornikiem, komposty i biologiczne usuwanie szkodników. Nie stosuje się nawozów i oprysków o wysokim stężeniu chemicznych związków. Nie zawierają żadnych stymulatorów wzrostu, są pozbawione sterydów, hormonów i organizmów genetycznie modyfikowanych. Są one sporządzone z naturalnych składników, dzięki czemu opryskiwanie roślin jest bezpieczne, uprawy są nie są toksyczne i nie szkodzą ekosystemom. Redukują niepożądane działania, takie jak skażenie ziem czy zatrucie upraw. Hodowanie zwierząt przebiega na takich samych regułach. Odnosi się to głównie do ich karmy, które tak jak nawozy do upraw, nie zawierają sterydów, hormonów i stymulatorów. W ekologicznych farmach dba się o zbilansowane żywienie zwierząt, bez nacisku na utuczanie. Mają zapewnione lepsze klatki i boksy, dzięki czemu nie muszą żyć w ścisku, lecz mają okazję na swobodne funkcjonowanie, co umożliwia im prawidłowy rozwój. Aktywność fizyczna jest wbrew pozorom ważnym aspektem dla zwierząt, gdyż poprawia ich nastrój, co jest efektem zamierzonym przez ekologicznych hodowców. Czy warto uprawiać ekologiczne rolnictwo? Udowodniono, że żywność pochodząca z upraw ekologicznych, oraz mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego są pozbawione związków szkodliwych dla organizmu, mają wysoki poziom witamin i związków mineralnych. Co ważne metody ekologiczne w żaden sposób nie zagrażają środowisku, gdyż gospodarstwa ekologiczne żyją wraz z naturalnym rytmem przyrody. Warto zatem angażować się, by podtrzymywać tego typu gospodarstwa.