Ekologiczne farmy to wyjątkowa forma rolnictwa. Pojawiły się wraz z uformowaniem się pełnego określenia ekologii i szerzącej się wśród ludzi świadomości ekologicznej, oraz z rozwojem technologicznym i zaawansowaną nauką, które bez wątpienia umożliwiają prowadzenie takiego rodzaju farm. Co to w gruncie rzeczy jest ekologiczne rolnictwo? Należy zacząć od wyjaśnienia myśli, jaka mu towarzyszy. Głównym powodem sporządzenia metod ekologicznych upraw i hodowli jest zachowanie kondycji gleb, zwierząt i ludzi. Farmy prowadzone według tych reguł, opierają się na samoistnych procesach, na biologicznej różnorodności i dostosowaniu się do warunków danego obszaru. Te metody to połączenie szablonowych metod uprawiania i hodowli wraz z nowoczesnymi sposobami i wiedzą. Ekologiczne rolnictwo opiera się na naturalnych, znanych od dawnych dziejów, technikach: płodozmian, nawożenie obornikiem, komposty i biologiczne zwalczanie szkodników. Nie używa się nawozów i oprysków o wysokim stężeniu chemicznych związków. Nie mają w składzie stymulatorów wzrostu, są pozbawione sterydów, hormonów i organizmów genetycznie zmodyfikowanych. Są one sporządzone z naturalnych składników, dzięki czemu opryskiwanie roślin jest pewne, uprawy są nie są toksyczne i nie szkodzą glebom. Niwelują niemile widziane działania, takie jak skażenie gleby czy zatrucie upraw. Hodowla zwierząt opiera się na podobnych regułach. Obejmuje to przede wszystkich do ich karmy, które tak jak nawozy do upraw, nie zawierają sterydów, hormonów i stymulatorów. W ekologicznych gospodarstwach dba się o zbilansowane żywienie zwierząt, bez nacisku na utuczanie. Mają zapewnione lepsze klatki i boksy, dzięki czemu nie żyją w ściśniętym stadzie, lecz mają okazję na swobodne funkcjonowanie, co umożliwia im prawidłowy rozwój. Aktywność fizyczna jest wbrew pozorom ważną kwestią dla zwierząt, ponieważ poprawia ich nastrój, co jest zamierzonym wynikiem działań ekologicznych hodowców. Czy warto stosować ekologiczne rolnictwo? Badania dowiodły, że żywność wzięta z upraw ekologicznych, oraz mięso i przetwory pochodzenia zwierzęcego nie zawierają związków szkodliwych dla organizmu, mają wysoki poziom witamin i związków mineralnych. Co istotne metody ekologiczne w żaden sposób nie szkodzą środowisku, gdyż gospodarstwa ekologiczne żyją wraz z naturalnym rytmem przyrody. Warto zatem angażować się, by popierać tego typu gospodarstwa.