Farmy ekologiczne to szczególna wersja rolnictwa. Pojawiły się wraz z uformowaniem się pełnego terminu ekologii i szerzącej się wśród obywateli osobowości ekologicznej, oraz z postępem technologicznym i postępującą nauką, które bez wątpienia usprawniają prowadzenie takiego typu farm. Czym w gruncie rzeczy jest ekologiczne rolnictwo? Zacznijmy od sprecyzowania idei, jaka mu towarzyszy. Głównym powodem opracowania metod ekologicznych upraw i hodowli jest utrzymanie zdrowia ziem, zwierząt hodowlanych i ludzi. Farmy prowadzone według tych zasad, opierają się na wrodzonych procesach, na biologicznej różnorodności i przystosowaniu się do warunków danego obszaru. Te sposoby to połączenie tradycyjnych metod uprawiania i hodowli wraz z innowacyjnymi sposobami i nauką. Rolnictwo ekologiczne opiera się na naturalnych, znanych od dawnych dziejów, technikach: płodozmian, nawożenie obornikiem, komposty i biologiczne usuwanie szkodników. Nie stosuje się nawozów i oprysków o wysokim stężeniu chemicznych związków. Nie zawierają żadnych stymulatorów wzrostu, nie mają sterydów, hormonów i organizmów genetycznie modyfikowanych. Są one opracowane z naturalnych składników, dzięki czemu opryskiwanie roślin jest pewne, uprawy są nie są toksyczne i nie szkodzą środowisku. Redukują niemile widziane efekty, takie jak skażenie gleby czy zatrucie plonów. Hodowla zwierząt opiera się na takich samych regułach. Obejmuje to głównie do ich karmy, które tak jak nawozy do upraw, nie zawierają sterydów, hormonów i stymulatorów. W ekologicznych gospodarstwach dba się o zbilansowane żywienie zwierząt, nie naciskając na utuczanie. Mają zapewnione lepsze klatki i boksy, dzięki czemu nie żyją w ściśniętym stadzie, lecz mają okazję na swobodny ruch, co pozwala im się prawidłowo rozwijać. Ruch jest wbrew pozorom ważną kwestią dla zwierząt, ponieważ poprawia ich nastrój, co jest zamierzonym wynikiem działań ekologicznych hodowców. Czy warto stosować rolnictwo ekologiczne? Badania dowiodły, że żywność pochodząca z upraw ekologicznych, oraz mięso i przetwory pochodzenia zwierzęcego nie zawierają toksycznych związków szkodliwych dla organizmu, mają wysoki poziom witamin i związków mineralnych. Co istotne metody ekologiczne w żaden sposób nie zagrażają środowisku, gdyż gospodarstwa ekologiczne żyją wraz z naturalnym rytmem natury. Warto zatem inwestować swój czas i pieniądze, by popierać tego typu gospodarstwa.