Farmy ekologiczne to nietypowa wersja rolnictwa. Pojawiły się razem z ukształtowaniem się pełnego terminu ekologii i rozpowszechniającej się wśród obywateli świadomości ekologicznej, oraz z postępem technologicznym i zaawansowaną nauką, które bez wątpienia uproszczają prowadzenie takiego rodzaju farm. Co to właściwie jest ekologiczne rolnictwo? Należy zacząć od sprecyzowania myśli, jaka mu przyświeca. Najważniejszym powodem opracowania sposobów ekologicznych upraw i hodowli jest zachowanie kondycji gleb, zwierząt i ludzi. Farmy prowadzone według tych zasad, opierają się na naturalnych systemach, na biologicznej różnorodności i przystosowaniu się do warunków lokalnych. Te metody to połączenie szablonowych metod uprawiania i hodowli wraz z nowoczesnymi sposobami i nauką. Ekologiczne rolnictwo opiera się na naturalnych, znanych od dawnych dziejów, technikach: płodozmian, nawożenie obornikiem, komposty i biologiczne zwalczanie szkodników. Nie używa się nawozów i oprysków o wysokim poziomie chemicznych związków. Nie zawierają żadnych stymulatorów wzrostu, są pozbawione sterydów, hormonów i organizmów genetycznie zmodyfikowanych. Są one sporządzone z naturalnych składników, dzięki czemu opryskiwanie roślin jest bezpieczne, uprawy są nie są toksyczne i nie szkodzą ekosystemom. Redukują niepożądane rezultaty, takie jak skażenie ziem czy zatrucie upraw. Hodowla zwierząt opiera się na podobnych regułach. Dotyczy to głównie do ich pożywienia, które tak jak nawozy do upraw, są pozbawione sterydów, hormonów i stymulatorów. W ekologicznych hodowlach dba się o zdrowe żywienie zwierząt, bez nacisku na utuczanie. Mają lepiej przystosowane klatki i boksy, dzięki czemu nie żyją w ściśniętym stadzie, lecz mają miejsce na swobodny ruch, co pozwala im się prawidłowo rozwijać. Ruch jest wbrew pozorom ważnym aspektem dla zwierząt, gdyż poprawia ich nastrój, co jest efektem zamierzonym przez ekologicznych farmerów. Czy warto uprawiać rolnictwo ekologiczne? Badania wykazały, że żywność wzięta z upraw ekologicznych, oraz mięso i przetwory pochodzenia zwierzęcego nie zawierają związków szkodliwych dla organizmu, mają wysoki poziom witamin i związków mineralnych. Co istotne metody ekologiczne w żaden sposób nie szkodzą środowisku, ponieważ farma ekologiczna żyje wraz z naturalnym rytmem natury. Warto zatem angażować się, by popierać tego typu gospodarstwa.