Ekologiczne farmy to wyjątkowa wersja rolnictwa. Pojawiły się razem z uformowaniem się pełnego określenia ekologii i rozpowszechniającej się wśród ludzi świadomości ekologicznej, oraz z rozwojem technologicznym i postępującą nauką, które niewątpliwie wspomagają prowadzenie tego typu gospodarstw. Czym właściwie jest ekologiczne rolnictwo? Zacznijmy od sprecyzowania idei, jaka mu towarzyszy. Głównym powodem opracowania sposobów ekologicznych upraw i hodowli jest utrzymanie zdrowia gleb, zwierząt hodowlanych i ludzi. Farmy prowadzone według tych zasad, opierają się na naturalnych systemach, na biologicznej różnorodności i przystosowaniu się do warunków danego obszaru. Te sposoby to połączenie starodawnych metod uprawiania i hodowli wraz z innowacyjnymi sposobami i nauką. Rolnictwo ekologiczne ma oparcie w naturalnych, znanych od dawnych dziejów, technikach: płodozmian, nawożenie obornikiem, komposty i biologiczne usuwanie szkodników. Nie stosuje się nawozów i oprysków o wysokim poziomie chemicznych związków. Nie zawierają żadnych stymulatorów wzrostu, są pozbawione sterydów, hormonów i organizmów genetycznie modyfikowanych. Są one przygotowane z naturalnych składników, dzięki czemu opryskiwanie roślin jest bezpieczne, uprawy są nie są toksyczne i nie szkodzą glebom. Redukują niemile widziane działania, takie jak skażenie gleby czy zatrucie upraw. Hodowla zwierząt opiera się na tych samych regułach. Obejmuje to przede wszystkich do ich pożywienia, które tak jak nawozy do upraw, nie zawierają sterydów, hormonów i stymulatorów. W ekologicznych farmach dba się o prawidłowe żywienie zwierząt, bez nacisku na utuczanie. Mają lepiej przystosowane klatki i boksy, dzięki czemu nie muszą żyć w ścisku, lecz mają okazję na nieskrępowane ruchy, co umożliwia im prawidłowy rozwój. Aktywność fizyczna jest wbrew pozorom ważną kwestią dla zwierząt, gdyż poprawia ich nastrój, co jest efektem zamierzonym przez ekologicznych farmerów. Czy warto stosować ekologiczne rolnictwo? Udowodniono, że żywność wzięta z upraw ekologicznych, oraz mięso i przetwory pochodzenia zwierzęcego nie zawierają związków szkodliwych dla organizmu, mają znacznie więcej witamin i związków mineralnych. Co istotne metody ekologiczne w żaden sposób nie szkodzą środowisku, gdyż farma ekologiczna żyje wraz z naturalnym rytmem przyrody. Warto zatem inwestować swój czas i pieniądze, by popierać tego typu gospodarstwa.