Farmy ekologiczne to specyficzna wersja rolnictwa. Powstały razem z uformowaniem się pełnego określenia ekologii i rozpowszechniającej się wśród obywateli osobowości ekologicznej, oraz z rozwojem technologicznym i postępującą nauką, które z całą pewnością umożliwiają prowadzenie takiego rodzaju farm. Czym właściwie jest ekologiczne rolnictwo? Należy zacząć od sprecyzowania koncepcji, jaka mu towarzyszy. Głównym powodem opracowania metod ekologicznych upraw i hodowli jest utrzymanie zdrowia ziem, zwierząt i ludzi. Farmy prowadzone według tych reguł, opierają się na wrodzonych systemach, na biologicznej różnorodności i przystosowaniu się do warunków danego rejonu. Te sposoby to połączenie szablonowych metod uprawiania i hodowli wraz z nowoczesnymi sposobami i wiedzą. Ekologiczne rolnictwo ma oparcie w naturalnych, znanych od dawnych dziejów, technikach: płodozmian, nawożenie obornikiem, komposty i biologiczne usuwanie szkodników. Nie stosuje się nawozów i oprysków o wysokim stężeniu chemicznych związków. Nie zawierają żadnych stymulatorów wzrostu, są pozbawione sterydów, hormonów i organizmów genetycznie zmodyfikowanych. Są one opracowane z naturalnych składników, dzięki czemu opryskiwanie roślin jest bezpieczne, uprawy są zdrowe i nie szkodzą glebom. Redukują niepożądane skutki, takie jak skażenie gleby czy zatrucie plonów. Hodowla zwierząt przebiega na takich samych zasadach. Dotyczy to przede wszystkich do ich pożywienia, które tak jak nawozy do upraw, są pozbawione sterydów, hormonów i stymulatorów. W ekologicznych gospodarstwach dba się o zdrowe żywienie zwierząt, nie naciskając na utuczanie. Mają lepiej przystosowane klatki i boksy, dzięki czemu nie żyją w ściśniętym stadzie, lecz mają miejsce na swobodny ruch, co umożliwia im prawidłowy rozwój. Ruch jest wbrew pozorom ważną kwestią dla zwierząt, ponieważ poprawia ich samopoczucie, co jest efektem zamierzonym przez ekologicznych hodowców. Czy warto uprawiać rolnictwo ekologiczne? Udowodniono, że żywność pochodząca z upraw ekologicznych, oraz mięso i przetwory pochodzenia zwierzęcego nie zawierają związków szkodliwych dla organizmu, mają wysoki poziom witamin i związków mineralnych. A do tego zasady ekologiczne w żaden sposób nie zagrażają środowisku, gdyż gospodarstwa ekologiczne żyją wraz z naturalnym rytmem przyrody. Warto zatem inwestować swój czas i pieniądze, by utrzymywać tego typu gospodarstwa.