Ekologiczne farmy to szczególna forma rolnictwa. Powstały wraz z ukształtowaniem się pełnego znaczenia ekologii i szerzącej się wśród ludzi jaźni ekologicznej, oraz z postępem technologicznym i postępującą nauką, które z całą pewnością wspomagają prowadzenie takiego rodzaju gospodarstw. Czym właściwie jest ekologiczne rolnictwo? Zacznijmy od wyjaśnienia inicjatywy, jaka mu przyświeca. Najważniejszym powodem powstania metod ekologicznych upraw i hodowli jest podtrzymane kondycji gleb, zwierząt hodowlanych i ludzi. Gospodarstwa prowadzone według tych reguł, opierają się na naturalnych systemach, na biologicznej różnorodności i przystosowaniu się do warunków danego obszaru. Te metody to połączenie tradycyjnych metod uprawiania i hodowli wraz z innowacyjnymi sposobami i nauką. Ekologiczne rolnictwo opiera się na naturalnych, znanych od dawnych dziejów, technikach: płodozmian, nawożenie obornikiem, komposty i biologiczne zwalczanie szkodników. Nie używa się nawozów i oprysków o wysokim poziomie chemicznych związków. Nie zawierają żadnych stymulatorów wzrostu, są pozbawione sterydów, hormonów i organizmów genetycznie zmodyfikowanych. Są one sporządzone z naturalnych składników, dzięki czemu opryskiwanie roślin jest bezpieczne, uprawy są nie są toksyczne i nie szkodzą środowisku. Redukują niepożądane skutki, takie jak skażenie ziem czy zatrucie upraw. Hodowanie zwierząt przebiega na mniej więcej tych samych zasadach. Obejmuje to przede wszystkich do ich pożywienia, które tak jak nawozy do upraw, są pozbawione sterydów, hormonów i stymulatorów. W ekologicznych farmach dba się o prawidłowe żywienie zwierząt, nie naciskając na utuczanie. Mają zapewnione lepsze klatki i boksy, dzięki czemu nie muszą żyć w ścisku, lecz mają miejsce na nieskrępowane ruchy, co umożliwia im prawidłowy rozwój. Aktywność fizyczna jest wbrew pozorom ważną kwestią dla zwierząt, gdyż poprawia ich nastrój, co jest efektem zamierzonym przez ekologicznych hodowców. Czy warto stosować ekologiczne rolnictwo? Udowodniono, że żywność wzięta z upraw ekologicznych, oraz mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego są pozbawione związków szkodliwych dla organizmu, mają znacznie więcej witamin i związków mineralnych. Co ważne zasady ekologiczne w żaden sposób nie szkodzą środowisku, gdyż farma ekologiczna żyje wraz z naturalnym rytmem przyrody. Warto zatem angażować się, by popierać tego typu gospodarstwa.