Farmy ekologiczne to szczególna forma rolnictwa. Powstały wraz z uformowaniem się pełnej definicji ekologii i szerzącej się wśród ludzi osobowości ekologicznej, oraz z rozwojem technologicznym i zaawansowaną nauką, które bez wątpienia umożliwiają prowadzenie tego rodzaju gospodarstw. Co to właściwie jest ekologiczne rolnictwo? Warto zacząć od wytłumaczenia koncepcji, jaka mu przyświeca. Najważniejszym powodem powstania sposobów ekologicznych upraw i hodowli jest podtrzymane zdrowia gleb, zwierząt i ludzi. Farmy prowadzone według tych reguł, opierają się na samoistnych procesach, na biologicznej różnorodności i dostosowaniu się do warunków danego rejonu. Te metody to połączenie starodawnych metod uprawiania i hodowli wraz z innowacyjnymi sposobami i wiedzą. Ekologiczne rolnictwo ma oparcie w naturalnych, znanych od dawnych dziejów, technikach: płodozmian, nawożenie obornikiem, komposty i biologiczne usuwanie szkodników. Nie używa się nawozów i oprysków o wysokim stężeniu chemicznych związków. Nie mają w składzie stymulatorów wzrostu, są pozbawione sterydów, hormonów i organizmów genetycznie zmodyfikowanych. Są one opracowane z naturalnych składników, dzięki czemu opryskiwanie roślin jest bezpieczne, uprawy są nie chorują i nie szkodzą ekosystemom. Niwelują niepożądane działania, takie jak skażenie ziem czy zatrucie plonów. Hodowanie zwierząt przebiega na mniej więcej tych samych regułach. Dotyczy to przede wszystkich do ich pożywienia, które tak jak nawozy do upraw, są pozbawione sterydów, hormonów i stymulatorów. W ekologicznych gospodarstwach dba się o zdrowe żywienie zwierząt, bez nacisku na utuczanie. Mają zapewnione lepsze klatki i boksy, dzięki czemu nie muszą żyć w ścisku, lecz mają okazję na swobodne funkcjonowanie, co pozwala im się prawidłowo rozwijać. Aktywność fizyczna jest wbrew pozorom ważnym aspektem dla zwierząt, ponieważ poprawia ich samopoczucie, co jest zamierzonym wynikiem działań ekologicznych farmerów. Czy warto stosować ekologiczne rolnictwo? Badania dowiodły, że żywność wzięta z upraw ekologicznych, oraz mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego nie zawierają toksycznych związków szkodliwych dla organizmu, mają znacznie więcej witamin i związków mineralnych. Co ważne zasady ekologiczne w żaden sposób nie szkodzą środowisku, ponieważ farma ekologiczna żyje wraz z naturalnym rytmem przyrody. Warto zatem inwestować swój czas i pieniądze, by popierać tego typu gospodarstwa.