Ekologiczne farmy to nietypowa forma rolnictwa. Pojawiły się wraz z uformowaniem się pełnego terminu ekologii i rozpowszechniającej się wśród ludzi osobowości ekologicznej, oraz z postępem technologicznym i postępującą nauką, które bez wątpienia uproszczają prowadzenie tego typu farm. Czym w gruncie rzeczy jest ekologiczne rolnictwo? Należy rozpocząć od wytłumaczenia myśli, jaka mu towarzyszy. Głównym powodem sporządzenia sposobów ekologicznych upraw i hodowli jest podtrzymane zdrowia gleb, zwierząt hodowlanych i ludzi. Gospodarstwa prowadzone według tych zasad, opierają się na samoistnych procesach, na biologicznej różnorodności i przystosowaniu się do warunków lokalnych. Te metody to połączenie starodawnych metod uprawiania i hodowli wraz z innowacyjnymi sposobami i nauką. Ekologiczne rolnictwo opiera się na naturalnych, znanych od dawnych dziejów, technikach: płodozmian, nawożenie obornikiem, komposty i biologiczne usuwanie szkodników. Nie używa się nawozów i oprysków o wysokim poziomie chemicznych związków. Nie mają w składzie stymulatorów wzrostu, są pozbawione sterydów, hormonów i organizmów genetycznie modyfikowanych. Są one sporządzone z naturalnych składników, dzięki czemu opryskiwanie roślin jest pewne, uprawy są nie chorują i nie szkodzą ekosystemom. Redukują niepożądane efekty, takie jak skażenie ziem czy zatrucie plonów. Hodowla zwierząt przebiega na tych samych regułach. Odnosi się to przede wszystkich do ich karmy, które tak jak nawozy do upraw, są pozbawione sterydów, hormonów i stymulatorów. W ekologicznych gospodarstwach dba się o zdrowe żywienie zwierząt, bez nacisku na utuczanie. Mają lepiej przystosowane klatki i boksy, dzięki czemu nie żyją w ściśniętym stadzie, lecz mają okazję na nieskrępowane ruchy, co pozwala im się prawidłowo rozwijać. Ruch jest wbrew pozorom ważną kwestią dla zwierząt, ponieważ poprawia ich samopoczucie, co jest efektem zamierzonym przez ekologicznych farmerów. Czy warto stosować ekologiczne rolnictwo? Badania wykazały, że żywność wzięta z upraw ekologicznych, oraz mięso i przetwory pochodzenia zwierzęcego są pozbawione toksycznych związków szkodliwych dla organizmu, mają wysoki poziom witamin i związków mineralnych. Co ważne metody ekologiczne w żaden sposób nie szkodzą środowisku, gdyż gospodarstwa ekologiczne żyją wraz z naturalnym rytmem przyrody. Warto zatem inwestować swój czas i pieniądze, by popierać tego typu gospodarstwa.