Farmy ekologiczne to wyjątkowa forma rolnictwa. Pojawiły się wraz z ukształtowaniem się pełnego terminu ekologii i rozpowszechniającej się wśród ludzi osobowości ekologicznej, oraz z rozwojem technologicznym i zaawansowaną nauką, które z całą pewnością usprawniają prowadzenie tego typu gospodarstw. Co to w gruncie rzeczy jest ekologiczne rolnictwo? Warto zacząć od wytłumaczenia koncepcji, jaka mu towarzyszy. Głównym powodem sporządzenia metod ekologicznych upraw i hodowli jest utrzymanie kondycji ziem, zwierząt i ludzi. Gospodarstwa prowadzone według tych reguł, opierają się na naturalnych procesach, na biologicznej różnorodności i przystosowaniu się do warunków danego obszaru. Te sposoby to połączenie szablonowych metod uprawiania i hodowli wraz z innowacyjnymi sposobami i nauką. Rolnictwo ekologiczne opiera się na naturalnych, znanych od dawnych dziejów, technikach: płodozmian, nawożenie obornikiem, komposty i biologiczne zwalczanie szkodników. Nie stosuje się nawozów i oprysków o wysokim poziomie chemicznych związków. Nie mają w składzie stymulatorów wzrostu, są pozbawione sterydów, hormonów i organizmów genetycznie zmodyfikowanych. Są one zrobione z naturalnych składników, dzięki czemu opryskiwanie roślin jest pewne, uprawy są nie są toksyczne i nie szkodzą środowisku. Redukują niepożądane efekty, takie jak skażenie gleby czy zatrucie upraw. Hodowla zwierząt przebiega na podobnych regułach. Odnosi się to przede wszystkich do ich karmy, które tak jak nawozy do upraw, są pozbawione sterydów, hormonów i stymulatorów. W ekologicznych gospodarstwach dba się o zdrowe żywienie zwierząt, nie naciskając na utuczanie. Mają lepiej przystosowane klatki i boksy, dzięki czemu nie muszą żyć w ścisku, lecz mają okazję na nieskrępowane ruchy, co pozwala im się prawidłowo rozwijać. Ruch jest wbrew pozorom ważną kwestią dla zwierząt, gdyż poprawia ich nastrój, co jest efektem zamierzonym przez ekologicznych farmerów. Czy warto stosować rolnictwo ekologiczne? Badania dowiodły, że żywność pochodząca z upraw ekologicznych, oraz mięso i przetwory pochodzenia zwierzęcego są pozbawione toksycznych związków szkodliwych dla organizmu, mają wysoki poziom witamin i związków mineralnych. Co ważne metody ekologiczne w żaden sposób nie szkodzą środowisku, ponieważ gospodarstwa ekologiczne żyją wraz z naturalnym rytmem natury. Warto zatem angażować się, by utrzymywać tego typu gospodarstwa.