Ekologiczne farmy to nietypowa wersja rolnictwa. Powstały wraz z uformowaniem się pełnego terminu ekologii i szerzącej się wśród społeczeństwa świadomości ekologicznej, a także z postępem technologicznym i postępującą nauką, które bez wątpienia wspomagają prowadzenie tego rodzaju farm. Co to w gruncie rzeczy jest ekologiczne rolnictwo? Zacznijmy od sprecyzowania koncepcji, jaka mu towarzyszy. Najważniejszym powodem opracowania metod ekologicznych upraw i hodowli jest podtrzymane zdrowia ziem, zwierząt i ludzi. Farmy prowadzone według tych reguł, opierają się na naturalnych procesach, na biologicznej różnorodności i dostosowaniu się do warunków danego obszaru. Te sposoby to połączenie starodawnych metod uprawiania i hodowli wraz z innowacyjnymi sposobami i nauką. Rolnictwo ekologiczne opiera się na naturalnych, znanych od dawnych dziejów, technikach: płodozmian, nawożenie obornikiem, komposty i biologiczne zwalczanie szkodników. Nie stosuje się nawozów i oprysków o wysokim stężeniu chemicznych związków. Nie zawierają żadnych stymulatorów wzrostu, są pozbawione sterydów, hormonów i organizmów genetycznie modyfikowanych. Są one sporządzone z naturalnych składników, dzięki czemu opryskiwanie roślin jest pewne, uprawy są nie chorują i nie szkodzą glebom. Niwelują niepożądane skutki, takie jak skażenie ziem czy zatrucie upraw. Hodowla zwierząt przebiega na podobnych zasadach. Odnosi się to przede wszystkich do ich karmy, które tak jak nawozy do upraw, nie zawierają sterydów, hormonów i stymulatorów. W ekologicznych gospodarstwach dba się o prawidłowe żywienie zwierząt, bez nacisku na utuczanie. Mają zapewnione lepsze klatki i boksy, dzięki czemu nie żyją w ściśniętym stadzie, lecz mają okazję na swobodne funkcjonowanie, co umożliwia im prawidłowy rozwój. Ruch jest wbrew pozorom ważną kwestią dla zwierząt, gdyż poprawia ich nastrój, co jest efektem zamierzonym przez ekologicznych farmerów. Czy warto uprawiać rolnictwo ekologiczne? Udowodniono, że żywność pochodząca z upraw ekologicznych, oraz mięso i przetwory pochodzenia zwierzęcego są pozbawione związków szkodliwych dla organizmu, mają wysoki poziom witamin i związków mineralnych. Co ważne zasady ekologiczne w żaden sposób nie zagrażają środowisku, gdyż farma ekologiczna żyje wraz z naturalnym rytmem natury. Warto zatem angażować się, by utrzymywać tego typu gospodarstwa.