Farmy ekologiczne to szczególna forma rolnictwa. Powstały wraz z ukształtowaniem się pełnego znaczenia ekologii i rozpowszechniającej się wśród społeczeństwa świadomości ekologicznej, oraz z postępem technologicznym i zaawansowaną nauką, które bez wątpienia umożliwiają prowadzenie takiego rodzaju gospodarstw. Czym w gruncie rzeczy jest ekologiczne rolnictwo? Należy zacząć od wytłumaczenia idei, jaka mu przyświeca. Najważniejszym powodem powstania metod ekologicznych upraw i hodowli jest utrzymanie kondycji gleb, zwierząt hodowlanych i ludzi. Gospodarstwa prowadzone według tych zasad, opierają się na wrodzonych systemach, na biologicznej różnorodności i przystosowaniu się do warunków lokalnych. Te metody to połączenie starodawnych metod uprawiania i hodowli wraz z innowacyjnymi sposobami i nauką. Ekologiczne rolnictwo opiera się na naturalnych, znanych od dawnych dziejów, technikach: płodozmian, nawożenie obornikiem, komposty i biologiczne usuwanie szkodników. Nie używa się nawozów i oprysków o wysokim stężeniu chemicznych związków. Nie zawierają żadnych stymulatorów wzrostu, nie mają sterydów, hormonów i organizmów genetycznie zmodyfikowanych. Są one sporządzone z naturalnych składników, dzięki czemu opryskiwanie roślin jest pewne, uprawy są zdrowe i nie szkodzą glebom. Niwelują niemile widziane skutki, takie jak skażenie gleby czy zatrucie plonów. Hodowanie zwierząt przebiega na podobnych regułach. Dotyczy to głównie do ich karmy, które tak jak nawozy do upraw, są pozbawione sterydów, hormonów i stymulatorów. W ekologicznych hodowlach dba się o zbilansowane żywienie zwierząt, bez nacisku na utuczanie. Mają zapewnione lepsze klatki i boksy, dzięki czemu nie muszą żyć w ścisku, lecz mają miejsce na nieskrępowane ruchy, co pozwala im się prawidłowo rozwijać. Aktywność fizyczna jest wbrew pozorom ważną kwestią dla zwierząt, ponieważ poprawia ich samopoczucie, co jest efektem zamierzonym przez ekologicznych hodowców. Czy warto stosować ekologiczne rolnictwo? Badania wykazały, że żywność wzięta z upraw ekologicznych, oraz mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego są pozbawione toksycznych związków szkodliwych dla organizmu, mają wysoki poziom witamin i związków mineralnych. Co istotne metody ekologiczne w żaden sposób nie szkodzą środowisku, gdyż farma ekologiczna żyje wraz z naturalnym rytmem przyrody. Warto zatem inwestować swój czas i pieniądze, by popierać tego typu gospodarstwa.