Farmy ekologiczne to wyjątkowa forma rolnictwa. Powstały wraz z ukształtowaniem się pełnej definicji ekologii i rozpowszechniającej się wśród społeczeństwa osobowości ekologicznej, oraz z rozwojem technologicznym i postępującą nauką, które bez wątpienia umożliwiają prowadzenie takiego typu farm. Czym właściwie jest ekologiczne rolnictwo? Należy rozpocząć od wytłumaczenia myśli, jaka mu przyświeca. Głównym powodem opracowania metod ekologicznych upraw i hodowli jest zachowanie zdrowia gleb, zwierząt hodowlanych i ludzi. Farmy prowadzone według tych reguł, opierają się na samoistnych systemach, na biologicznej różnorodności i dostosowaniu się do warunków danego rejonu. Te sposoby to połączenie tradycyjnych metod uprawiania i hodowli wraz z nowoczesnymi sposobami i nauką. Rolnictwo ekologiczne opiera się na naturalnych, znanych od dawnych dziejów, technikach: płodozmian, nawożenie obornikiem, komposty i biologiczne usuwanie szkodników. Nie stosuje się nawozów i oprysków o wysokim poziomie chemicznych związków. Nie zawierają żadnych stymulatorów wzrostu, nie mają sterydów, hormonów i organizmów genetycznie zmodyfikowanych. Są one opracowane z naturalnych składników, dzięki czemu opryskiwanie roślin jest bezpieczne, uprawy są nie chorują i nie szkodzą ekosystemom. Redukują niepożądane działania, takie jak skażenie gleby czy zatrucie plonów. Hodowla zwierząt przebiega na podobnych zasadach. Obejmuje to głównie do ich karmy, które tak jak nawozy do upraw, nie zawierają sterydów, hormonów i stymulatorów. W ekologicznych farmach dba się o prawidłowe żywienie zwierząt, nie naciskając na utuczanie. Mają zapewnione lepsze klatki i boksy, dzięki czemu nie żyją w ściśniętym stadzie, lecz mają miejsce na swobodny ruch, co pozwala im się prawidłowo rozwijać. Ruch jest wbrew pozorom ważną kwestią dla zwierząt, gdyż poprawia ich nastrój, co jest efektem zamierzonym przez ekologicznych hodowców. Czy warto stosować ekologiczne rolnictwo? Badania wykazały, że żywność wzięta z upraw ekologicznych, oraz mięso i przetwory pochodzenia zwierzęcego są pozbawione związków szkodliwych dla organizmu, mają znacznie więcej witamin i związków mineralnych. Co istotne zasady ekologiczne w żaden sposób nie szkodzą środowisku, ponieważ gospodarstwa ekologiczne żyją wraz z naturalnym rytmem natury. Warto zatem angażować się, by utrzymywać tego typu gospodarstwa.