Farmy ekologiczne to specyficzna wersja rolnictwa. Pojawiły się wraz z uformowaniem się pełnego znaczenia ekologii i rozpowszechniającej się wśród społeczeństwa świadomości ekologicznej, a także z postępem technologicznym i postępującą nauką, które bez wątpienia wspomagają prowadzenie takiego typu gospodarstw. Czym w gruncie rzeczy jest ekologiczne rolnictwo? Należy rozpocząć od wyjaśnienia myśli, jaka mu towarzyszy. Głównym powodem powstania metod ekologicznych upraw i hodowli jest utrzymanie kondycji gleb, zwierząt i ludzi. Farmy prowadzone według tych reguł, opierają się na samoistnych systemach, na biologicznej różnorodności i przystosowaniu się do warunków danego rejonu. Te sposoby to połączenie tradycyjnych metod uprawiania i hodowli wraz z innowacyjnymi sposobami i wiedzą. Rolnictwo ekologiczne opiera się na naturalnych, znanych od dawnych dziejów, technikach: płodozmian, nawożenie obornikiem, komposty i biologiczne usuwanie szkodników. Nie używa się nawozów i oprysków o wysokim stężeniu chemicznych związków. Nie zawierają żadnych stymulatorów wzrostu, są pozbawione sterydów, hormonów i organizmów genetycznie modyfikowanych. Są one sporządzone z naturalnych składników, dzięki czemu opryskiwanie roślin jest bezpieczne, uprawy są nie chorują i nie szkodzą środowisku. Niwelują niemile widziane działania, takie jak skażenie ziem czy zatrucie plonów. Hodowanie zwierząt przebiega na takich samych regułach. Dotyczy to przede wszystkich do ich żywienia, które tak jak nawozy do upraw, nie zawierają sterydów, hormonów i stymulatorów. W ekologicznych gospodarstwach dba się o zbilansowane żywienie zwierząt, bez nacisku na utuczanie. Mają zapewnione lepsze klatki i boksy, dzięki czemu nie muszą żyć w ścisku, lecz mają miejsce na swobodne funkcjonowanie, co umożliwia im prawidłowy rozwój. Aktywność fizyczna jest wbrew pozorom ważnym aspektem dla zwierząt, gdyż poprawia ich samopoczucie, co jest efektem zamierzonym przez ekologicznych farmerów. Czy warto uprawiać ekologiczne rolnictwo? Udowodniono, że żywność pochodząca z upraw ekologicznych, oraz mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego nie zawierają toksycznych związków szkodliwych dla organizmu, mają wysoki poziom witamin i związków mineralnych. A do tego metody ekologiczne w żaden sposób nie szkodzą środowisku, ponieważ gospodarstwa ekologiczne żyją wraz z naturalnym rytmem przyrody. Warto zatem angażować się, by utrzymywać tego typu gospodarstwa.