Farmy ekologiczne to szczególna wersja rolnictwa. Powstały wraz z ukształtowaniem się pełnego znaczenia ekologii i rozpowszechniającej się wśród ludzi osobowości ekologicznej, oraz z postępem technologicznym i postępującą nauką, które z całą pewnością uproszczają prowadzenie tego rodzaju gospodarstw. Co to właściwie jest ekologiczne rolnictwo? Zacznijmy od wyjaśnienia myśli, jaka mu towarzyszy. Najważniejszym powodem sporządzenia sposobów ekologicznych upraw i hodowli jest zachowanie zdrowia ziem, zwierząt hodowlanych i ludzi. Gospodarstwa prowadzone według tych zasad, opierają się na naturalnych systemach, na biologicznej różnorodności i dostosowaniu się do warunków danego obszaru. Te metody to połączenie szablonowych metod uprawiania i hodowli wraz z nowoczesnymi sposobami i nauką. Ekologiczne rolnictwo opiera się na naturalnych, znanych od dawnych dziejów, technikach: płodozmian, nawożenie obornikiem, komposty i biologiczne zwalczanie szkodników. Nie stosuje się nawozów i oprysków o wysokim poziomie chemicznych związków. Nie mają w składzie stymulatorów wzrostu, są pozbawione sterydów, hormonów i organizmów genetycznie modyfikowanych. Są one zrobione z naturalnych składników, dzięki czemu opryskiwanie roślin jest bezpieczne, uprawy są nie chorują i nie szkodzą glebom. Redukują niepożądane rezultaty, takie jak skażenie ziem czy zatrucie plonów. Hodowanie zwierząt przebiega na mniej więcej tych samych regułach. Obejmuje to głównie do ich żywienia, które tak jak nawozy do upraw, nie zawierają sterydów, hormonów i stymulatorów. W ekologicznych gospodarstwach dba się o zbilansowane żywienie zwierząt, bez nacisku na utuczanie. Mają zapewnione lepsze klatki i boksy, dzięki czemu nie żyją w ściśniętym stadzie, lecz mają okazję na nieskrępowane ruchy, co umożliwia im prawidłowy rozwój. Ruch jest wbrew pozorom ważną kwestią dla zwierząt, gdyż poprawia ich samopoczucie, co jest zamierzonym wynikiem działań ekologicznych hodowców. Czy warto stosować ekologiczne rolnictwo? Badania dowiodły, że żywność pochodząca z upraw ekologicznych, oraz mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego nie zawierają toksycznych związków szkodliwych dla organizmu, mają wysoki poziom witamin i związków mineralnych. Co ważne metody ekologiczne w żaden sposób nie zagrażają środowisku, gdyż gospodarstwa ekologiczne żyją wraz z naturalnym rytmem przyrody. Warto zatem inwestować swój czas i pieniądze, by wspierać tego typu gospodarstwa.