Farmy ekologiczne to szczególna forma rolnictwa. Powstały wraz z uformowaniem się pełnego terminu ekologii i szerzącej się wśród obywateli świadomości ekologicznej, a także z rozwojem technologicznym i zaawansowaną nauką, które z całą pewnością umożliwiają prowadzenie tego typu gospodarstw. Czym właściwie jest ekologiczne rolnictwo? Należy zacząć od wyjaśnienia myśli, jaka mu towarzyszy. Głównym powodem opracowania sposobów ekologicznych upraw i hodowli jest zachowanie zdrowia ziem, zwierząt hodowlanych i ludzi. Gospodarstwa prowadzone według tych zasad, opierają się na wrodzonych systemach, na biologicznej różnorodności i dostosowaniu się do warunków danego rejonu. Te sposoby to połączenie starodawnych metod uprawiania i hodowli wraz z innowacyjnymi sposobami i nauką. Ekologiczne rolnictwo opiera się na naturalnych, znanych od dawnych dziejów, technikach: płodozmian, nawożenie obornikiem, komposty i biologiczne zwalczanie szkodników. Nie używa się nawozów i oprysków o wysokim stężeniu chemicznych związków. Nie zawierają żadnych stymulatorów wzrostu, są pozbawione sterydów, hormonów i organizmów genetycznie modyfikowanych. Są one sporządzone z naturalnych składników, dzięki czemu opryskiwanie roślin jest pewne, uprawy są nie chorują i nie szkodzą glebom. Niwelują niemile widziane skutki, takie jak skażenie gleby czy zatrucie upraw. Hodowanie zwierząt opiera się na tych samych zasadach. Odnosi się to przede wszystkich do ich pożywienia, które tak jak nawozy do upraw, są pozbawione sterydów, hormonów i stymulatorów. W ekologicznych gospodarstwach dba się o prawidłowe żywienie zwierząt, nie naciskając na utuczanie. Mają zapewnione lepsze klatki i boksy, dzięki czemu nie żyją w ściśniętym stadzie, lecz mają okazję na swobodny ruch, co pozwala im się prawidłowo rozwijać. Aktywność fizyczna jest wbrew pozorom ważną kwestią dla zwierząt, gdyż poprawia ich samopoczucie, co jest efektem zamierzonym przez ekologicznych hodowców. Czy warto stosować ekologiczne rolnictwo? Udowodniono, że żywność wzięta z upraw ekologicznych, oraz mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego nie zawierają związków szkodliwych dla organizmu, mają znacznie więcej witamin i związków mineralnych. Co istotne metody ekologiczne w żaden sposób nie szkodzą środowisku, gdyż farma ekologiczna żyje wraz z naturalnym rytmem natury. Warto zatem angażować się, by wspierać tego typu gospodarstwa.