Ekologiczne farmy to nietypowa forma rolnictwa. Pojawiły się razem z uformowaniem się pełnej definicji ekologii i rozpowszechniającej się wśród obywateli jaźni ekologicznej, a także z rozwojem technologicznym i zaawansowaną nauką, które z całą pewnością wspomagają prowadzenie tego typu farm. Co to właściwie jest ekologiczne rolnictwo? Należy zacząć od wytłumaczenia idei, jaka mu przyświeca. Najważniejszym powodem opracowania metod ekologicznych upraw i hodowli jest zachowanie zdrowia gleb, zwierząt hodowlanych i ludzi. Farmy prowadzone według tych reguł, opierają się na naturalnych systemach, na biologicznej różnorodności i przystosowaniu się do warunków danego obszaru. Te metody to połączenie tradycyjnych metod uprawiania i hodowli wraz z nowoczesnymi sposobami i nauką. Ekologiczne rolnictwo ma oparcie w naturalnych, znanych od dawnych dziejów, technikach: płodozmian, nawożenie obornikiem, komposty i biologiczne usuwanie szkodników. Nie stosuje się nawozów i oprysków o wysokim stężeniu chemicznych związków. Nie mają w składzie stymulatorów wzrostu, nie mają sterydów, hormonów i organizmów genetycznie modyfikowanych. Są one zrobione z naturalnych składników, dzięki czemu opryskiwanie roślin jest bezpieczne, uprawy są nie są toksyczne i nie szkodzą glebom. Niwelują niepożądane skutki, takie jak skażenie ziem czy zatrucie upraw. Hodowla zwierząt opiera się na mniej więcej tych samych regułach. Obejmuje to głównie do ich karmy, które tak jak nawozy do upraw, nie zawierają sterydów, hormonów i stymulatorów. W ekologicznych hodowlach dba się o zbilansowane żywienie zwierząt, bez nacisku na utuczanie. Mają lepiej przystosowane klatki i boksy, dzięki czemu nie muszą żyć w ścisku, lecz mają miejsce na swobodny ruch, co umożliwia im prawidłowy rozwój. Aktywność fizyczna jest wbrew pozorom ważnym aspektem dla zwierząt, ponieważ poprawia ich samopoczucie, co jest zamierzonym wynikiem działań ekologicznych farmerów. Czy warto uprawiać rolnictwo ekologiczne? Badania wykazały, że żywność wzięta z upraw ekologicznych, oraz mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego nie zawierają toksycznych związków szkodliwych dla organizmu, mają wysoki poziom witamin i związków mineralnych. Co ważne metody ekologiczne w żaden sposób nie zagrażają środowisku, gdyż gospodarstwa ekologiczne żyją wraz z naturalnym rytmem natury. Warto zatem inwestować swój czas i pieniądze, by utrzymywać tego typu gospodarstwa.