Ekologiczne farmy to specyficzna wersja rolnictwa. Pojawiły się wraz z ukształtowaniem się pełnego terminu ekologii i rozpowszechniającej się wśród obywateli świadomości ekologicznej, a także z rozwojem technologicznym i postępującą nauką, które bez wątpienia umożliwiają prowadzenie takiego rodzaju gospodarstw. Czym w gruncie rzeczy jest ekologiczne rolnictwo? Warto zacząć od sprecyzowania koncepcji, jaka mu przyświeca. Najważniejszym powodem opracowania sposobów ekologicznych upraw i hodowli jest podtrzymane kondycji ziem, zwierząt hodowlanych i ludzi. Gospodarstwa prowadzone według tych reguł, opierają się na wrodzonych systemach, na biologicznej różnorodności i dostosowaniu się do warunków lokalnych. Te sposoby to połączenie starodawnych metod uprawiania i hodowli wraz z innowacyjnymi sposobami i wiedzą. Ekologiczne rolnictwo opiera się na naturalnych, znanych od dawnych dziejów, technikach: płodozmian, nawożenie obornikiem, komposty i biologiczne usuwanie szkodników. Nie stosuje się nawozów i oprysków o wysokim stężeniu chemicznych związków. Nie zawierają żadnych stymulatorów wzrostu, nie mają sterydów, hormonów i organizmów genetycznie modyfikowanych. Są one zrobione z naturalnych składników, dzięki czemu opryskiwanie roślin jest bezpieczne, uprawy są nie są toksyczne i nie szkodzą ekosystemom. Niwelują niemile widziane efekty, takie jak skażenie gleby czy zatrucie upraw. Hodowla zwierząt przebiega na takich samych regułach. Odnosi się to przede wszystkich do ich żywienia, które tak jak nawozy do upraw, nie zawierają sterydów, hormonów i stymulatorów. W ekologicznych hodowlach dba się o zbilansowane żywienie zwierząt, bez nacisku na utuczanie. Mają zapewnione lepsze klatki i boksy, dzięki czemu nie żyją w ściśniętym stadzie, lecz mają okazję na nieskrępowane ruchy, co umożliwia im prawidłowy rozwój. Ruch jest wbrew pozorom ważną kwestią dla zwierząt, ponieważ poprawia ich nastrój, co jest zamierzonym wynikiem działań ekologicznych farmerów. Czy warto stosować rolnictwo ekologiczne? Udowodniono, że żywność pochodząca z upraw ekologicznych, oraz mięso i przetwory pochodzenia zwierzęcego nie zawierają toksycznych związków szkodliwych dla organizmu, mają wysoki poziom witamin i związków mineralnych. A do tego metody ekologiczne w żaden sposób nie szkodzą środowisku, gdyż farma ekologiczna żyje wraz z naturalnym rytmem natury. Warto zatem inwestować swój czas i pieniądze, by utrzymywać tego typu gospodarstwa.