Ciężko wskazać Najlepsze restauracje. Zależy to od kryterium jakim się kierujemy. Z pewnością nie jest to cena. Mimo, iż teoretycznie lepsze lokale prezentują wyższą cenę. Cechują się także wymyślnymi daniami, gdzie nie wiemy co dana nazwa oznacza. Restauracje mają to do siebie, że można zarezerwować stolik. Dodaje im to prestiżu. Mając świadomość, że gdzieś jest na tyle spory ruch, że trzeba rezerwować miejsce, zdajemy sobie sprawę, że lokal ten nie jest powszechnie dostępny, dzięki czemu wydaje nam się on bardziej prestiżowy. Wyposażenie lokali gastronomicznych, czyli całe zaplecze kuchenne, podlega badaniu sanepidowskiemu. Każda restauracja i każdy lokal gastronomiczny musi takie badanie przejść. Przynajmniej raz do roku, a nawet częściej. Podstawowe wyposażenie , na które składają się lodówki, piekarnik, kuchenka gazowa itp. podlega badaniu, mierzeniu i sprawdzaniu. Wszystko musi być utrzymane w czystości i przechowywane według obowiązujących standardów. Restauracje mogą dodatkowo zajmować się usługami cateringowymi. Dzięki takiej działalności mogą zaopatrzać korporacje, firmy, czy nawet prowadzić współpracę przy weselach i przyjęciach. Do takiej działalności konieczne jest posiadanie samochodu dostawczego i urządzenia do przechowywania żywności. Dostarczają oni gotową żywność właśnie do firm, gdzie pracownicy od razu mogą spożywać posiłki. Dla lokali gastronomicznych jest to dodatkowy zarobek, zwłaszcza jeśli nie cieszą się sporą popularnością , czy nie mają zbyt wielu klientów. Jeśli chodzi o poszczególne produkty, każda restauracja ma swoich dostawców, możliwe że niekiedy mają zaprzyjaźnionych rolników. Jednak większość zakupów wykonuje się w większych marketach, gdzie można kupować hurtowo, czyli tym samym taniej.