Nie jest łatwo wybrać Najlepsze restauracje. Zależy to od kryterium , według którego dokonujemy oceny. Z pewnością nie nim cena. Chociaż w teorii lepsze restauracje prezentują wyższą cenę. Cechują się także wykwintnymi potrawami, gdzie czasem nie wiemy co oznacza dana nazwa. Restauracje cechuje to, że można zarezerwować stolik. Dodaje im to prestiżu. Będąc świadomym tego, że gdzieś jest na tyle spory ruch, że konieczne jest rezerwować miejsce, mamy świadomość, że lokal ten nie jest tak łatwo dostępny, dzięki czemu wydaje się on bardziej prestiżowy. Wyposażenie lokali gastronomicznych, czyli całe kuchenne zaplecze, podlega badaniu sanepidowskiemu. Każdy lokal gastronomiczny, czyli również każda restauracja musi takie badanie przejść. Odbywa się ono co najmniej raz do roku, a nawet częściej. Standardowe zaopatrzenie złożone z lodówek, piekarników, kuchenek gazowych itp. podlega badaniu, mierzeniu i sprawdzaniu. Wszystko ma za zadanie być utrzymywane w czystości i dobrze przechowywane. Restauracje mogą również zajmować się usługami cateringowymi. Dzięki takiej działalności mogą zaopatrywać korporacje, firmy, czy nawet prowadzić współpracę przy weselach i przyjęciach. Wtedy konieczne jest posiadanie samochodu dostawczego i urządzenia przechowującego żywność. Dostarczają oni gotowe jedzenie prosto do firm, gdzie pracownicy od razu mogą spożywać posiłki. Dla lokali gastronomicznych jest to dodatkowy zarobek, szczególnie jeśli nie cieszą się dużą popularnością lub nie mają zbyt wielu klientów. Jeśli chodzi o poszczególne produkty, każda restauracja współpracuje ze swoimi dostawcami, możliwe że niekiedy mają zaprzyjaźnionych rolników. Większość jednak zakupów wykonuje się w dużych marketach, gdzie można kupować hurtowo, a zarazem taniej.