Nie jest łatwo wybrać Najlepsze restauracje. Wpływ na to ma kryterium , według którego dokonujemy oceny. Z pewnością nie jest to cena. Chociaż w teorii lepsze lokale prezentują wyższą cenę. Cechują się również wymyślnymi daniami, gdzie czasem nie wiemy co dana nazwa oznacza. Restauracje cechuje to, że można zarezerwować stolik. Dodaje im to prestiżu. Wiedząc, że w danym miejscu jest na tyle spory ruch, że konieczne jest rezerwować miejsce, wiemy, że lokal ten nie jest tak łatwo dostępny, dzięki czemu wydaje nam się on bardziej prestiżowy. Wyposażenie lokali gastronomicznych, czyli całe zaplecze kuchenne, podlega badaniu sanepidowskiemu. Każda restauracja i każdy lokal gastronomiczny musi takie badanie przejść. Przynajmniej raz do roku, a nawet częściej. Standardowe wyposażenie złożone z lodówek, piekarników, kuchenek gazowych itp. podlega badaniu, mierzeniu i sprawdzaniu. Wszystko ma za zadanie być utrzymywane w czystości i dobrze przechowywane. Restauracje mogą dodatkowo zajmować się usługami cateringowymi. Dzięki temu mogą zaopatrzać firmy, korporacje, czy nawet prowadzić współpracę przy weselach i przyjęciach. Wówczas konieczne jest posiadanie samochodu dostawczego i urządzenia przechowującego żywność. Dostarczają oni gotową żywność prosto do firm, gdzie pracownicy od razu mogą spożywać posiłki. Dla lokali gastronomicznych jest to dodatkowy zarobek, szczególnie jeśli nie cieszą się sporą popularnością , czy nie mają zbyt wielu klientów. Co do poszczególnych produktów, każda restauracja współpracuje ze swoimi dostawcami, możliwe że niekiedy mają zaprzyjaźnionych rolników. Jednak większość zakupów wykonuje się w dużych marketach, gdzie można kupować hurtowo, a zarazem taniej.