Ciężko wskazać Najlepsze restauracje. Wpływ na to ma kryterium , według którego dokonujemy oceny. Zdecydowanie nie jest to cena. Mimo, iż teoretycznie lepsze restauracje mają wyższą cenę. Cechują się także wykwintnymi daniami, gdzie nie wiemy co oznacza dana nazwa. Restauracje cechuje to, że można zarezerwować stolik. Dodaje im to prestiżu. Mając świadomość, że gdzieś jest na tyle spory ruch, że konieczne jest rezerwować miejsce, mamy świadomość, że lokal ten nie jest powszechnie dostępny, dzięki czemu wydaje nam się on bardziej prestiżowy. Wyposażenie lokali gastronomicznych, czyli całe zaplecze kuchenne, podlega badaniu sanepidowskiemu. Każda restauracja i każdy lokal gastronomiczny ma obowiązek takie badanie przejść. Przynajmniej raz do roku, jeśli nie częściej. Standardowe wyposażenie , na które składają się lodówki, piekarnik, kuchenka gazowa itp. podlega mierzeniu, badaniu i sprawdzaniu. Wszystko musi być utrzymywane w czystości i przechowywane według obowiązujących standardów. Lokale gastronomiczne mogą również prowadzić usługi cateringowe. Dzięki temu mogą zaopatrzać korporacje, firmy, czy nawet prowadzić współpracę przy weselach i przyjęciach. Do takiej działalności muszą posiadać samochód dostawczy i urządzenia do przechowywania żywności. Dostarczają oni gotowe jedzenie prosto do firm, gdzie pracownicy od razu mogą spożywać posiłki. Dla restauracji jest to dodatkowy zarobek, szczególnie jeśli nie cieszą się sporą popularnością , czy nie przyciągają zbyt wielu klientów. Co do poszczególnych produktów, każdy lokal ma swoich dostawców, możliwe że niekiedy mają zaprzyjaźnionych rolników. Jednak większość zakupów dokonuje się w dużych marketach, gdzie można kupować hurtowo, a zarazem taniej.