Ciężko wybrać Najlepsze restauracje. Zależy to od kryterium , według którego dokonujemy oceny. Zdecydowanie nie jest to cena. Mimo, iż w teorii lepsze lokale mają wyższą cenę. Cechują się również wymyślnymi daniami, gdzie czasem trudno odgadnąć co dana nazwa oznacza. Restauracje mają to do siebie, że można zarezerwować stolik. W jakiś sposób dodaje to prestiżu danemu miejscu. Wiedząc, że gdzieś jest na tyle spory ruch, że konieczne jest rezerwować miejsce, mamy świadomość, że lokal ten nie jest tak łatwo dostępny, dzięki czemu wydaje nam się on bardziej prestiżowy. Wyposażenie lokali gastronomicznych, czyli całe kuchenne zaplecze, podlega badaniu sanepidowskiemu. Każdy lokal gastronomiczny, czyli również każda restauracja musi przejść takie badanie. Odbywa się ono co najmniej raz do roku, a nawet częściej. Podstawowe zaopatrzenie , na które składają się lodówki, piekarnik, kuchenka gazowa itp. podlega badaniu, mierzeniu i sprawdzaniu. Wszystko musi być utrzymane w czystości i dobrze przechowywane. Restauracje mogą dodatkowo prowadzić usługi cateringowe. Dzięki takiej działalności mogą zaopatrywać korporacje, firmy, czy nawet prowadzić współpracę przy weselach i przyjęciach. Wtedy muszą posiadać samochód dostawczy i urządzenia przechowującego żywność. Dostarczają oni gotową żywność prosto do firm, gdzie pracownicy od razu mogą spożywać posiłki. Dla restauracji jest to dodatkowy zarobek, szczególnie jeśli nie cieszą się dużą popularnością , czy nie mają zbyt wielu klientów. Jeśli chodzi o poszczególne produkty, każdy lokal współpracuje ze swoimi dostawcami, możliwe że niekiedy mają zaprzyjaźnionych rolników. Jednak większość zakupów dokonuje się w większych marketach, gdzie można kupować hurtowo, i jednocześnie taniej.