Nie jest łatwo wskazać Najlepsze restauracje. Wpływ na to ma kryterium , według którego dokonujemy oceny. Na pewno nie jest to cena. Chociaż w teorii lepsze lokale mają wyższą cenę. Cechują się także wymyślnymi daniami, gdzie czasem trudno odgadnąć co dana nazwa oznacza. Restauracje cechuje to, że klient może zarezerwować telefonicznie stolik. Dodaje im to prestiżu. Będąc świadomym tego, że gdzieś jest taki ruch, że trzeba rezerwować stolik, mamy świadomość, że lokal ten nie jest tak łatwo dostępny, dzięki czemu wydaje nam się on bardziej prestiżowy. Wyposażenie lokali gastronomicznych, czyli całe zaplecze kuchenne, podlega badaniu sanepidowskiemu. Każdy lokal gastronomiczny, czyli również każda restauracja musi przejść takie badanie. Przynajmniej raz do roku, a nawet częściej. Standardowe wyposażenie złożone z lodówek, piekarników, kuchenek gazowych itp. podlega mierzeniu, badaniu i sprawdzaniu. Wszystko ma za zadanie być utrzymywane w czystości i dobrze przechowywane. Restauracje mogą również prowadzić usługi cateringowe. Dzięki temu mogą zaopatrzać korporacje, firmy, czy nawet prowadzić współpracę przy weselach i przyjęciach. Do takiej działalności muszą posiadać samochód dostawczy i urządzenia przechowującego żywność. Dostarczają oni gotową żywność właśnie do firm, w których pracownicy od razu mogą spożywać posiłki. Dla restauracji jest to dodatkowy zarobek, zwłaszcza jeśli nie cieszą się dużą popularnością , czy nie przyciągają zbyt dużej klienteli. Jeśli chodzi o poszczególne produkty, każda restauracja współpracuje ze swoimi dostawcami, możliwe że niekiedy mają zaprzyjaźnionych rolników. Jednak większość zakupów wykonuje się w większych marketach, gdzie można kupować hurtowo, a zarazem taniej.