Ciężko wybrać Najlepsze restauracje. Zależy to od kryterium , według którego dokonujemy oceny. Z pewnością nie jest to cena. Mimo, iż w teorii lepsze restauracje mają wyższą cenę. Cechują się także wymyślnymi potrawami, gdzie czasem trudno odgadnąć co oznacza dana nazwa. Restauracje cechuje to, że można zarezerwować stolik. Dodaje im to prestiżu. Wiedząc, że w danym miejscu jest taki ruch, że trzeba rezerwować miejsce, zdajemy sobie sprawę, że lokal ten nie jest powszechnie dostępny, dzięki czemu wydaje nam się on bardziej prestiżowy. Wyposażenie lokali gastronomicznych, czyli całe kuchenne zaplecze, podlega badaniu sanepidowskiemu. Każda restauracja i każdy lokal gastronomiczny musi takie badanie przejść. Przynajmniej raz do roku, a nawet częściej. Standardowe zaopatrzenie złożone z lodówek, piekarników, kuchenek gazowych itp. podlega badaniu, mierzeniu i sprawdzaniu. Wszystko ma za zadanie być utrzymywane w czystości i dobrze przechowywane. Lokale gastronomiczne mogą również prowadzić usługi cateringowe. Dzięki temu mogą zaopatrywać firmy, korporacje, czy nawet prowadzić współpracę przy weselach i przyjęciach. Wówczas muszą posiadać samochód dostawczy i urządzenia przechowującego żywność. Dostarczają oni gotowe jedzenie prosto do firm, gdzie pracownicy od razu mogą spożywać posiłki. Dla lokali gastronomicznych jest to dodatkowy zarobek, szczególnie jeśli nie cieszą się sporą popularnością lub nie przyciągają zbyt wielu klientów. Jeśli chodzi o poszczególne produkty, każda restauracja współpracuje ze swoimi dostawcami, możliwe że niekiedy mają zaprzyjaźnionych rolników. Większość jednak zakupów dokonuje się w większych marketach, gdzie można kupować hurtowo, czyli tym samym taniej.