Ciężko wskazać Najlepsze restauracje. Zależy to od kryterium , według którego dokonujemy oceny. Z pewnością nie jest to cena. Chociaż teoretycznie lepsze lokale mają wyższą cenę. Cechują się również wymyślnymi daniami, gdzie czasem trudno odgadnąć co dana nazwa oznacza. Restauracje cechuje to, że klient może zarezerwować telefonicznie stolik. W jakiś sposób dodaje to prestiżu danemu miejscu. Będąc świadomym tego, że gdzieś jest taki ruch, że trzeba rezerwować stolik, zdajemy sobie sprawę, że lokal ten nie jest tak łatwo dostępny, dzięki czemu wydaje nam się on bardziej prestiżowy. Wyposażenie lokali gastronomicznych, czyli całe kuchenne zaplecze, podlega badaniu sanepidowskiemu. Każdy lokal gastronomiczny, czyli również każda restauracja ma obowiązek takie badanie przejść. Odbywa się ono co najmniej raz do roku, a nawet częściej. Standardowe zaopatrzenie złożone z lodówek, piekarników, kuchenek gazowych itp. podlega mierzeniu, badaniu i sprawdzaniu. Wszystko musi być utrzymywane w czystości i dobrze przechowywane. Restauracje mogą dodatkowo prowadzić usługi cateringowe. Dzięki temu mogą zaopatrywać firmy, korporacje, czy nawet prowadzić współpracę przy weselach i przyjęciach. Wówczas muszą posiadać samochód dostawczy i urządzenia do przechowywania żywności. Dostarczają oni gotową żywność właśnie do firm, gdzie pracownicy od razu mogą spożywać posiłki. Dla restauracji jest to dodatkowy zarobek, szczególnie jeśli nie cieszą się sporą popularnością lub nie przyciągają zbyt dużej klienteli. Jeśli chodzi o poszczególne produkty, każdy lokal współpracuje ze swoimi dostawcami, możliwe że niekiedy mają zaprzyjaźnionych rolników. Jednak większość zakupów dokonuje się w dużych marketach, gdzie można kupować hurtowo, czyli tym samym taniej.