Ciężko wskazać Najlepsze restauracje. Wpływ na to ma kryterium jakim się kierujemy. Z pewnością nie jest to cena. Chociaż w teorii lepsze restauracje prezentują wyższą cenę. Cechują się również wykwintnymi daniami, gdzie czasem nie wiemy co oznacza dana nazwa. Restauracje cechuje to, że można zarezerwować stolik. W jakiś sposób dodaje to prestiżu danemu miejscu. Wiedząc, że w danym miejscu jest taki ruch, że konieczne jest rezerwować miejsce, zdajemy sobie sprawę, że lokal ten nie jest tak łatwo dostępny, dzięki czemu wydaje się on bardziej prestiżowy. Wyposażenie lokali gastronomicznych, czyli całe zaplecze kuchenne, podlega badaniu sanepidowskiemu. Każda restauracja i każdy lokal gastronomiczny musi takie badanie przejść. Przynajmniej raz do roku, a nawet częściej. Podstawowe wyposażenie , na które składają się lodówki, piekarnik, kuchenka gazowa itp. podlega mierzeniu, badaniu i sprawdzaniu. Wszystko musi być utrzymane w czystości i dobrze przechowywane. Restauracje mogą dodatkowo zajmować się usługami cateringowymi. Dzięki takiej działalności mogą zaopatrywać firmy, korporacje, czy nawet prowadzić współpracę przy weselach i przyjęciach. Wówczas muszą posiadać samochód dostawczy i urządzenia do przechowywania żywności. Dostarczają oni gotową żywność prosto do firm, gdzie pracownicy od razu mogą spożywać posiłki. Dla lokali gastronomicznych jest to dodatkowy zarobek, szczególnie jeśli nie cieszą się dużą popularnością , czy nie mają zbyt wielu klientów. Co do poszczególnych produktów, każdy lokal ma swoich dostawców, możliwe że niekiedy mają zaprzyjaźnionych rolników. Większość jednak zakupów wykonuje się w większych marketach, gdzie można kupować hurtowo, czyli tym samym taniej.