Ciężko wybrać Najlepsze restauracje. Zależy to od kryterium jakim się kierujemy. Z pewnością nie nim cena. Chociaż w teorii lepsze restauracje mają wyższą cenę. Cechują się także wykwintnymi potrawami, gdzie czasem nie wiemy co oznacza dana nazwa. Restauracje mają to do siebie, że można zarezerwować stolik. W jakiś sposób dodaje to prestiżu danemu miejscu. Wiedząc, że w danym miejscu jest na tyle spory ruch, że konieczne jest rezerwować stolik, mamy świadomość, że lokal ten nie jest powszechnie dostępny, dzięki czemu wydaje się on bardziej prestiżowy. Wyposażenie lokali gastronomicznych, czyli całe zaplecze kuchenne, podlega badaniu sanepidowskiemu. Każda restauracja i każdy lokal gastronomiczny musi przejść takie badanie. Odbywa się ono co najmniej raz do roku, jeśli nie częściej. Podstawowe wyposażenie złożone z lodówek, piekarników, kuchenek gazowych itp. podlega mierzeniu, badaniu i sprawdzaniu. Wszystko ma za zadanie być utrzymane w czystości i dobrze przechowywane. Restauracje mogą dodatkowo prowadzić usługi cateringowe. Dzięki takiej działalności mogą zaopatrywać korporacje, firmy, czy nawet prowadzić współpracę przy weselach i przyjęciach. Wtedy konieczne jest posiadanie samochodu dostawczego i urządzenia do przechowywania żywności. Dostarczają oni gotowe jedzenie prosto do firm, w których pracownicy od razu mogą spożywać posiłki. Dla lokali gastronomicznych jest to dodatkowy zarobek, szczególnie jeśli nie cieszą się dużą popularnością , czy nie mają zbyt dużej klienteli. Jeśli chodzi o poszczególne produkty, każdy lokal ma swoich dostawców, możliwe że niekiedy mają zaprzyjaźnionych rolników. Jednak większość zakupów wykonuje się w dużych marketach, gdzie można kupować hurtowo, i jednocześnie taniej.