Ciężko wskazać Najlepsze restauracje. Zależy to od kryterium jakim się kierujemy. Z pewnością nie nim cena. Chociaż teoretycznie lepsze lokale mają wyższą cenę. Cechują się także wykwintnymi daniami, gdzie czasem trudno odgadnąć co oznacza dana nazwa. Restauracje mają to do siebie, że można zarezerwować stolik. Dodaje im to prestiżu. Wiedząc, że w danym miejscu jest na tyle spory ruch, że trzeba rezerwować stolik, zdajemy sobie sprawę, że lokal ten nie jest powszechnie dostępny, dzięki czemu wydaje się on bardziej prestiżowy. Wyposażenie lokali gastronomicznych, czyli całe zaplecze kuchenne, podlega badaniu sanepidowskiemu. Każda restauracja i każdy lokal gastronomiczny musi takie badanie przejść. Odbywa się ono co najmniej raz do roku, a nawet częściej. Podstawowe wyposażenie złożone z lodówek, piekarników, kuchenek gazowych itp. podlega badaniu, mierzeniu i sprawdzaniu. Wszystko musi być utrzymane w czystości i dobrze przechowywane. Lokale gastronomiczne mogą również prowadzić usługi cateringowe. Dzięki temu mogą zaopatrywać firmy, korporacje, czy nawet prowadzić współpracę przy weselach i przyjęciach. Do takiej działalności muszą posiadać samochód dostawczy i urządzenia przechowującego żywność. Dostarczają oni gotowe jedzenie właśnie do firm, w których pracownicy od razu mogą spożywać posiłki. Dla lokali gastronomicznych jest to dodatkowy zarobek, szczególnie jeśli nie cieszą się sporą popularnością lub nie mają zbyt wielu klientów. Co do poszczególnych produktów, każdy lokal ma swoich dostawców, możliwe że niekiedy mają zaprzyjaźnionych rolników. Większość jednak zakupów dokonuje się w większych marketach, gdzie można kupować hurtowo, i jednocześnie taniej.